Ernst&Young: 40 la sută dintre directorii operaţionali speră să devină CEO în cinci ani

Un procent de 40 la sută dintre directorii operaţionali aspiră să fie promovaţi în postul de CEO, în următorii cinci ani, arată un studiu Ernst&Young România.

„Deţinând una dintre cele mai dificile poziţii din echipa de management a companiilor, directorii operaţionali (COO) sunt cei care pot combina expertiza operaţională cu perspectiva strategică, plasându-se, astfel, în poziţia ideală pentru a inova şi a genera creştere economică în viitor pentru organizaţiile lor”, arată raportul „DNA of the COO”, bazat pe un sondaj derulat în rândul a peste 300 de directori operaţionali la nivel global şi 43 de interviuri individuale cu directori executivi.

Capacitatea unui COO de a defini cu exactitate partea structurală a organizaţiei în mediul complex şi schimbător de astăzi poate fi un avantaj clar pentru orice organizaţie care caută să inoveze şi să crească. Cu toate acestea, îmbinarea componentei operaţionale cu perspectiva strategică nu este deloc simplă, iar 49% dintre directorii executivi sunt de acord că acesta este unul dintre rolurile cele mai dificile din echipa de management, care necesită puternice abilităţi de lider pentru a cataliza şi a implementa agenda strategică, relevă studiul.

„Operaţiunile au o importanţă strategică crescândă, referindu-se deopotrivă atât la profit cât şi la provocările legate de costurile cu care se confruntă organizaţiile. Dacă ne gândim la rolul esenţial pe care îl poate juca un COO în stimularea creşterii veniturilor, atunci devine clar de ce rolul lui devine din ce în ce mai important pentru succesul unei afaceri”, explică Saulius Adomaitis, Ernst & Young România Advisory Leader.

Unul din trei respondenţi au indicat faptul că cele mai importante modificări ale rolului directorului operaţional din ultimii cinci ani sunt complexitatea crescută şi un set mai larg de sarcini. 60% dintre respondenţi consideră că tocmai acesta este motivul pentru care directorul operaţional aduce valoare companiei. În acest sens, 49% dintre respondenţi sunt ferm convinşi că importanţa poziţiei lor a crescut datorită schimbărilor şi provocărilor constante.

Studiul arată, de asemenea, că abilităţile de lider sunt vitale, dar lipseşte încrederea. În scopul de a furniza elementele-cheie pentru dezvoltarea unei strategii de succes în cadrul organizaţiei, cum ar fi transformarea business-ului, abilităţile de conducere sunt esenţiale. 87% dintre directorii operaţionali consideră că abilităţile de conducere şi cele interpersonale reprezintă atribute cruciale. Cu toate acestea, peste 57% dintre aceştia recunosc nevoia de îmbunătăţire. Această lipsă de încredere în abilităţile şi în profilul lor de lideri este reflectată de modul în care ceilalţi directori executivi percep valoarea directorilor operaţionali.

„Când am întrebat unde ar putea o companie să performeze mai slab dacă nu ar avea niciun COO, doar 51% dintre directorii executivi au fost foarte siguri în răspuns. Prin urmare, directorii operaţionali mai au multe de făcut pentru a-şi demonstra valoarea în faţa celorlalţi directori din organizaţie, iar pentru cei care aspiră la poziţia de CEO, este esenţial să-şi facă mult mai vizibil aportul atât către stakeholderii externi cât şi pentru cei interni”, menţionează Saulius Adomaitis.

În ceea ce priveşte perspectiva, doar 40% dintre COO intervievaţi aspiră să fie promovaţi în poziţia de CEO în următorii cinci ani. Pe pieţele cu creştere rapidă, însă, proporţia acestora creşte considerabil, până la 54%. Dacă mulţi directori operaţionali de pe pieţele dezvoltate sunt concentraţi pe obţinerea unei eficienţe operaţionale sporite pentru a apăra poziţia companiei lor pe piaţă, directorii operaţionali din pieţele cu creştere rapidă au o listă de priorităţi de invidiat, care include necesitatea de a dezvolta organic capacitatea de producţie şi de a se asigura că resursele adecvate sunt folosite în mod eficient pentru a profita de toate oportunităţile de creştere.

Sursa: Agerpres