Parcurile industriale pot fi o soluție pentru „reindustrializarea României“, în contextul în care foarte multe unități de producție au fost închise și, la nivelul întregii țări, funcționează „puțin peste 40“ de parcuri, consideră Nasty Vlădoiu, președintele Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România. „Industria a ajuns pe primul loc în PIB, cu o pondere de 26,5%. Trebuie să atragem cât mai multe investiții străine , dar și fonduri europene“, susține el.
Este adevărat că, în ultimii ani, zeci de proiecte de parcuri industriale au fost blocate, jucătorii din piață convinși fiind că vor rămâne așa până ce „gradul de neocupare“ al spaţiilor existente va coborî la 3%-5%. Grosso modo, aproximativ 1.200 de hectare de teren au fost cumpărate în jurul marilor oraşe, urmând să se transforme într-o adevărată industrie. Până ce vor fi atrași investitori, parcurile care au fost deja dezvoltate s-au transformat în puncte de atracție pe harta investitorilor străini. 
În afară de Ploieşti West Park, pentru care s-a alocat un capital de 750 milioane de euro, fiind de departe cel mai mare parc industrial din regiune, dezvoltat de Alinso Group, încep să devină vizibile și alte zone din piața locală.  

„Eurobusiness“ la Oradea

Parcul industrial Eurobusiness Oradea are deja un grad de ocupare de 70%, suprafața totală fiind de 121 de hectare. „Investițiile municipalității în proiect au fost de 15 milioane de euro – jumătate din fonduri europene, în timp ce investițiile private au ajuns la 130 milioane de euro“, spune Delia Ungur, director general al parcului din Oradea. Punctual, americanii de la Emerson au concesionat 14 hectare de teren. Investiția, care va începe în primăvara anului viitor și se va întinde pe cinci ani, ajunge la 50 milioane de euro. Apoi, tot o companie americană, Plexus, a concesionat 9 hectare de teren și a investit 30 milioane de euro. Dar nu sunt singurii investitori. „Mai avem 25 de contracte semnate. Momentan, suntem în negocieri avansate cu două companii străine, una din Coreea de Sud, și alta din Austria. Ambele iau în considerare și alte locații. Practic, suntem pe lista scurtă și așteptăm un răspuns până la finele lunii noiembrie“, mai spune Delia Ungur.
Acum mai sunt disponibile 37 de hectare la Eurobusiness Oradea I, iar în cazul în care se vor finalzia negocierile cu cele două companii amintite, parcul industrial I va fi ocupat în proporție de 100%.
În ceea ce privește Eurobusiness Oradea II, acesta este destinat companiilor locale, fiind ocupat în proporție de 60%. „Pentru Eurobusiness Oradea III căutăm un investitor strategic care să ocupe întregul amplasament de 14 hectare. Iar anul viitor lansăm un nou parc industrial: Eurobusi­ness Oradea IV, care va fi cel mai mare, de 140 de hectare“, mai furnizează Ungur un amănunt despre planurile pentru 2013.
„Datorită mâinii de lucru ieftine, încă obţinem profit în industrie. Dar trebuie să ne uităm la ce produce Europa. Dacă acolo se pune accent pe nanotehnologii şi industrie aerospaţială, putem face şi noi acelaşi lucru“,  este de părere  Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
În același timp, crede el, nu trebuie ignorate resursele regenerabile, precum biomasa, dar nici industria de vagoane, tractoare şi tramvaie.  

Companii „de top“ la Cluj

O altă zonă care atrage investitori este Cluj. De curând, oficialii parcului industrial Tetarom au anunțat că germanii de la Mader Logistik vor concesiona 8 hectare aproape de zona investitorilor de la Bosch. Ca o paranteză, grupul Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, va investi circa 60 de milioane de euro la Jucu.
Practic, datorită prezenței unor companii precum De‘Longhi,  Battistero și Bosch – episodul cu plecarea Nokia fiind de acum uitat -, Tetarom s-a transformat într-un centru de atracție pentru companiile străine.
Mader Logistik va investi circa 8 milioane de euro, principala activitate fiind transportul și logistica. În total, valoarea investițiilor în Tetarom I, Tetarom II și Tetarom III este de 320 milioane de euro.
Potrivit informațiilor apărute pe site-ul Tetarom, Battistero, producătorul celebrelor Panettone, a planificat investiții de 50 de milioane de euro într-o unitate de producţie în Parcul Industrial Tetarom III. Noul proiect va genera 500 de locuri de muncă, fabrica de la Cluj urmând să deservească toată Europa Centrală şi de Est, a anunțat proprietarul Battistero, Felice Moretti.

Proiect pentru încurajarea investițiilor

În prezent, pentru încurajarea investițiilor, Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a declarat că se lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru realizarea infrastructurii de utilităţi necesare mediului de afaceri din plan local, investitorii urmând să primească un sprijin de 35% din valoarea proiectelor implementate.
Potrivit oficialului, trei poli metropolitani vor avea rangul I, datorită vizibilităţii internaţionale. „Este vorba despre Bucureşti, Iaşi şi Constanţa“, a punctat el. Astfel, odată finalizat și acest proiect, cu siguranță numeroși investitori vor fi atrași să-și dezvolte afaceri în parcurile industriale din România.

Parcul industrial Eurobusiness Oradea, pe scurt
COREEA Compania coreeană Shinheung, furnizor strategic pentru Samsung, a concesionat în parcul industrial Oradea 10 hectare de teren. Investiția a fost de aproximativ 30 milioane de euro;

ITALIA Faist Mekatronic a concesionat, tot la Oradea, aproximativ 4 hectare de teren. Prima etapă a investiției a însemnat 16 milioane de euro și a fost finalizată anul trecut;

SUA Plexus a concesionat 9 hectare de teren. Investiția de 30 milioane de euro a început în 2012 și are termen de finalizare mai 2013. Pentru următoarea etapă de dezvoltare nu a fost încă stabilit termenul de începere;

SUA Emerson a concesionat 14 hectare de teren. Investiția, a cărei valoare ajunge la 50 milioane de euro, va începe în primăvara anului 2013, cu termen de finalizare etapizat pe durata a cinci ani;

Oradea I În Eurobusiness Oradea I, amplasat la 4 km de granița cu Ungaria, mai sunt disponibile 37 de hectare;

Oradea II  Este destinat companiilor locale, gradul de ocupare fiind de 60%. Autoritățile județene au estimat că acesta va fi ocupat în proporție de 100% până la finele acestui an;

Oradea III Sunt 14 hectare de teren pentru  care se caută un singur investitor strategic;

Oradea IV Anul viitor ar putea fi lansat un nou parc industrial: Eurobusiness Oradea IV; va fi cel mai mare, de 140 de hectare, cu acces la șoseaua de centură a orașului.

Câteva cifre

Peste 40 Numărul parcurilor industriale dezvoltate în România nu a depășit încă pragul de 50; cele mai multe sunt concentrate în partea de sud a țării, urmată de Centru, Nord și Vest;

750 mil. euro Cea mai mare investiție  anunțată într-un parc industrial din România este Ploiești West Park. Dezvoltatorul proiectului, Alinso Group, spune că va amortiza capitalul infuzat din vânzarea de construcții la cheie și din închirirea spațiilor;

1.200 hectare În jurul marilor orașe   au fost cumpărate deja sute de hectare care ar trebui să se transforme într-o adevărată industrie, dacă vor veni investitori;

2011 Gigantul Nokia a plecat de la Jucu (TETAROM III), explicația dată de oficiali fiind legată de dezvoltarea „slabă“ a aeroportului;

2001
Acum 11 ani a fost reglementată  activitatea parcurilor industriale, care, de atunci, au atras sute de firme.