În primul interval după anunţarea rezultatelor alegerilor din SUA, Dolarul American s-a depreciat uşor față de Euro, „ca un semnal” că măsurile administraţiei Obama de stimulare a economiei şi continuarea politicii de “quantitative easing” vor alimenta scăderea dolarului. În continuare însă, pe parcursul zilei de miercuri 7 noiembrie, trendul a fost de întărire a monedei Americane: prin câştigarea alegerilor de către Barack Obama, pieţele ştiu de principiu la ce măsuri şi evoluţii pot spera, iar investitorii au apreciat „stabilitatea”; este drept că, în acelaşi interval, din partea Uniunea Europene au venit veşti negative care au contribuit la deprecierea monedei Euro, astfel încât Dolarul American a fost în câştig în raport cu moneda unică.
„Câştigarea alegerilor de către Barack Obama, care s-a aflat la conducerea SUA în perioada de criză economică profundă, demonstrează încrederea pe care i-o acordă acestuia în continuare majoritatea publicului american şi deci posibila susţinere pe care o vor avea măsurile pe care le va propune preşedintele reales. Cercurile financiare au fost împărţite în ceea ce priveşte realegerea preşedintelui american: o parte şi-au manifestat neîncrederea privind șansele ca problemele Americii să fie curând rezolvate, iar o altă parte a fost satisfăcută de rezultat, liniile directoare ale abordării administrației Obama fiind cunoscute, iar investitorii manifestându-și aversiunea față de risc”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Comisia Europeană a redus estimarea privind creşterea economiei Zonei Euro în 2013 de la 1% la 0,1% şi a prognozat noi niveluri record ale şomajului spre 12%. “Revizuirile au fost mari și este foarte probabil să nu se oprească aici… Este foarte posibil ca Spania, Grecia şi Italia să înregistreze rezultate mai slabe decât cele estimate, având în vedere că încă nu au fost realizate schimbări economice fundamentale… Spania- în primul rând- este într-o “lumină” cel puţin neclară şi cred că va avea o scădere economică mai pronunţată decât cea estimată la 1,4%, iar în ceea ce priveşte Grecia- situaţia continuă să fie pe muchie de cuţit”, a precizat Victor Safta.
Perioada următoare nu se arată a fi uşoară nici în Europa şi nici în SUA: creşterea economică a Germaniei, cea mai puternică economie din UE a fost revizuită negativ de la 1,7% la 0,8% în 2013, iar SUA trebuie să facă față aşa numitei “prăpastii fiscale”: dacă democraţii şi republicanii nu ajung la un acord până la sfârşitul acestui an, atunci vor intra în vigoare o serie de reduceri bugetare şi creşteri de taxe menite să scadă deficitul public, dar cu implicaţii asupra creşterii economice încă neintrate pe un trend ferm şi sustenabil. “Astfel, până la sfârşitul acestui an, Euro are în faţă o perioadă în care sunt foarte posibile variaţii consistente; având în vedere că în curând vor fi alegeri şi în România, Leul ar putea deveni foarte volatil, cu influențele de rigoare asupra exportatorilor pe de o parte și asupra celor cu credite în Euro, pe de altă parte”, a arătat Victor Safta.
Dolarul american primește noi ajutoare în lupta cu euro
8 noiembrie 2012, 19:24
Ultima modificare în 9 martie 2019, 01:37
După câștigarea alegerilor din SUA de către Barack Obama, dolarul american începe să dea semne de revigorare în fața euro. Tensiunile din Zona Euro vor alimenta la rândul lor fluctuații destul de mari asupra cotațiilor euro/dolar, fapt care se va răsfrânge implicit și asupra leului românesc.
Etichete: Barack Obama,
dolari,
moneda euro
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook