Trei sferturi din posesorii de telefoane mobile vor avea un smartphone până în 2016, arată un studiu internaţional, estimare care a motivat specialiştii să dezvolte o tehnologie pentru plăţi direct cu telefonul.
Tehnologia Near Field Communication (NFC-transferul de date între telefon și un device sau între două telefoane) va permite plata cu telefonul mobil direct la terminalele contactless doar printr-o simplă apropiere a aparatului.
Prin NFC, SIM-ul telefonului mobil va avea încorporate și datele bancare ale cardului sau cardurilor deținute de posesor. Cele mai mari avantaje ale acestui tip de plată sunt rapiditatea și comoditatea. În plus, așa cum declară Ciprian Nicolae, manager projects BRD, „Plățile sub 100 de lei vor fi efectuate fără să fie necesară introducerea codului PIN și fără semnătură. Fiecare dintre noi face plăți de mică valoare de cel puțin trei ori într-o zi de lucru.
Plata cu mobilul devine astfel mult mai comodă atunci când cumperi ziarul, cafeaua de dimineață sau sandviciul“. În plus, tranzacțiile cu telefonul mobil sunt încadrate la plata cu cardul, având avantajul de a nu fi comisionate nici în ţară, nici în străinătate.
Un program-pilot derulat de BRD – Groupe Société Générale împreună cu Orange a fost finalizat. Programul a fost realizat cu 100 de persoane, angajați ai băncii și 15 colaboratori. Aceștia dețin un cont bancar la BRD și au primit telefoane mobile Blackberry și SIM-uri speciale cu capabilități NFC pentru a le utiliza la plata produselor și serviciilor la comercianții acceptanți.
Ciprian Nicolae precizează că, dintr-un total de 21.000 de device-uri acceptatoare la nivel național, sunt operaționale aproximativ 4.000, din care 3.000 sunt ale BRD. Restul aparțin, probabil, celuilalt emitent de carduri contactless, BCR.
Apple nu a implementat tehnologia NFC
Implementate în această vară în autobuzele de la Sibiu, device-urile BRD generează circa 1.000 de tranzacții contactless și sunt în creștere (bilet cumpărat în autobuz).
Programul-pilot NFC derulat de BRD și Orange a arătat că, în cele cinci zile lucrătoare ale unei săptămâni, participanții au făcut fiecare câte 10-12 tranzacții de valoare mică folosind mobilul. Aceștia au utilizat telefoanele BlackBerry cu abonament Orange, dar aplicația merge foarte bine și pe Samsung Galaxy SIII.
„La ora actuală, există la nivel mondial 60 de tipuri de telefon care au compatibilitate cu tehnologia NFC.
Apple – iPhone nu o are deocamdată. Totuși, și aceste telefoane vor putea fi folosite pentru plata contactless, dar cu ajutorul unui adaptor“, spune Ciprian Nicolae. În opinia sa, toți operatorii de telefonie mobilă vor adopta, mai devreme sau mai târziu, această soluție, în ciuda faptului că este o tehnologie scumpă în ceea ce privește investiția inițială. În funcție de modul de implementare, costurile se pot situa între câteva sute de mii de euro şi un milion de euro atât pentru operatorul de telefonie, cât și pentru bancă. Pentru clientul bancar, însă, costul unui astfel de serviciu nu va fi mai mare decât cel al unui card contactless.
4.000 este numărul device-urilor (cititoarele de carduri contactless) la care se va putea face plata cu telefonul mobil
Unde poți plăti cu mobilul
-Întreaga rețea a hipermarketurilor Carrefour;
-Rețeaua farmaciilor Sensiblu, la nivel național;
-KFC, Pizza Hut, Immedio, diferiți comercianți și două rețele de florării;
-La metrou și în toate mijloacele de transport public din Sibiu.