Astfel, conform documentului, din datele obţinute de la nivelul a 17 instituţii şi autorităţi publice în perioada anilor 2009-2010, reiese faptul că s-a folosit cel puţin un criteriu APE /Achiziţii Publice Ecologice, n.r./ în cazul a 26% din valoarea contractelor parafate de către aceste instituţii.

Realizatorii studiului sunt de părere că pentru a ajunge la ţinta de 50% APE impusă de Comisia Europeană, România trebuie să aibă o creştere a acestui tip de achiziţii de 10% pe an până în 2016, inclusiv.

La nivelul Uniunii Europene, piaţa achiziţiilor verzi însumează 880 miliarde de euro, însă ţinta impusă încă din 2010, ca în fiecare ţară 50% din totalul achiziţiilor publice să fie ecologice, nu a fost respectată de majoritatea statelor membre. Excepţie fac ţări, precum Suedia, Danemarca, Belgia şi Olanda, care au atins acest obiectiv, şi chiar l-au depăşit.

Potrivit Raportului ‘Achiziţii verzi pentru dezvoltare durabilă’, numai prin adoptarea uneia dintre cele mai simple tipuri de achiziţie publică ecologică, Guvernul României ar putea salva anual de la tăiere cel puţin 10.000 de arbori mari, condiţia esenţială fiind ca toate ministerele să achiziţioneze şi să folosească numai hârtie reciclată.

În plus, din calculele experţilor, 21 de milioane de euro ar putea fi economisiţi dacă toate proiectele POSDRU ar folosi pe toată perioada de programare numai hârtie reciclată. De asemenea, aceleaşi proiecte ar fi putut evita cheltuirea a aproximativ 2,7 milioane de euro şi emisia a 109.820 tone de CO2 prin parcurgerea de modalităţi mai verzi de transport, precum călătoriile cu trenul şi alte mijloace de transport în comun.

România investeşte în achiziţiile publice aproape o cincime din PIB-ul ţării, fiind pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte atenţia acordată achiziţiilor ecologice, se precizează în raportul citat.

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta /ASDD/, membru iniţiator al Comunitatedirabila.ro, organizează, vineri, conferinţa ‘Achiziţii verzi pentru dezvoltare durabilă’, în cadrul căreia lansează raportul cu acelaşi titlu. ASDD, în parteneriat cu Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, şi cu sprijinul Centrului de Politici Durabile Ecopolis au pus bazele primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România, Comunitatedurabila.ro.

La eveniment şi-au confirmat prezenţa reprezentanţi ai Comisiei Europene-DG Environment, ai autorităţilor naţionale relevante, precum şi ai ONG-urilor de mediu din România.

Conferinţa poartă marca ‘Eveniment responsabil’, ce oferă recunoaştere publică evenimentelor care fac eforturi pentru a atinge performanţe în următoarele patru domenii: protecţia mediului, dezvoltarea socială, dezvoltarea economică şi buna guvernanţă.

Evenimentul are loc în cadrul proiectului ‘Parteneriat pentru dezvoltare durabilă’, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ‘Investeşte în oameni!’
Sursa:Agerpres