Financial Times: Sectorul bancar din Europa Centrală este pregătit să facă faţă şocurilor externe

Pe măsură ce Europa Occidentală se pregăteşte să intre în a doua recesiune din ultimii patru ani, multe bănci din Europa Centrală, în special din zona nordică a regiunii, par pregătite să facă faţă şocurilor externe, se arată într-un articol publicat în Financial Times.

În ultimii ani sectoarele bancare din Europa Centrală şi de Est au înregistrat profituri solide pe fondul creşterii depozitelor. În consecinţă, raportul credite-depozite a scăzut, ceea ce a redus necesitatea pentru sprijin extern, care istoric a fost un factor important în ţări unde băncile străine controlează între două treimi şi peste 90% din sectorul bancar.

Majoritatea ţărilor din regiune înregistrează în prezent o scădere a creditării iar profiturile ar urma să înregistreze un declin în acest an şi anul următor. ‘În general, 2013 pare puţin mai pesimist decât 2012 pentru aproape toate ţările din regiune’, a declarat directorul Fitch de la Varşovia, Artur Szeski.

Există însă o diferenţă între Polonia, Cehia şi Slovacia pe de o parte şi Ungaria, România şi Bulgaria pe de altă parte. În Cehia şi Slovacia există mai puţine credite decât depozite, ceea ce înseamnă că băncile din aceste ţări nu vor avea dificultăţi în a îndeplini normele de capital. La fel în Polonia, creditele ipotecare în valută aproape au dispărut deoarece băncile poloneze au fost mai stricte în procedurile de creditare decât în alte ţări din regiune.

Situaţia pare mai îngrijorătoare în Ungaria, România şi Bulgaria . ‘Polonia şi Cehia şi-au crescut rezistenţa la şocurile externe în timp ce în Ungaria şi Europa de Sud-Est vulnerabilităţile au crescut’, a declarat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber.

Guvernul de la Budapesta a şocat încă de anul trecut băncile occidentale când a anunţat o schemă de rambursare a creditelor ipotecare în valută la un curs de schimb mai mic decât cursul pieţei. Recent autorităţile ungare au anunţat că vor interveni pentru a prelua datoriile autorităţilor locale în valoare de 2,8 miliarde de dolari.

România s-a confruntat cu trei ani de austeritate, concretizaţi prin reducerea salariilor şi majorarea taxelor, ceea ce a condus la creşterea creditelor neperformante şi la reducerea creditării.

Dincolo de Uniunea Europeană, multe bănci străine se retrag din Ucraina, lăsând loc liber pentru rivalii din Rusia, care joacă un rol important şi în Belarus, ţară vizată de sancţiunile Uniunii Europene şi SUA. Anul acesta grupul bancar rus Sberbank a preluat operaţiunile din Europa Centrală şi de est ale băncii austriece Volksbank şi în prezent vizează o achiziţie pe piaţa din Polonia.

Potrivit FT riscul principal pentru Europa Centrală şi de Est este unul extern, posibil sub forma şocurilor înregistrate de băncile mamă care pe cale de consecinţă îşi vor reduce lichiditatea către subsidiarele lor din Europa emergentă, un lucru pe care organismele de reglementare din regiune trebuie să-l urmărească cu atenţie.
Sursa: Agerpres