În anii ‘90, Ambasada Austriei anunţa conducerea Capital că vrea să cumpere toate paginile cu studii de piaţă realizate până atunci de revistă pentru a le prezenta, ca documentare, investitorilor interesaţi de România. Informaţii detaliate despre obiceiurile de consum ale românilor, furnizate acum de numeroase firme specializate apărute între timp, nu puteau fi găsite în anii de început ai capitalismului decât în Capital.
Revista a fost pionier şi în multe alte domenii, aducând pentru prima dată în România un model de presă occidentală, care a contribuit la informarea şi educarea economică a publicului în perioada tulbure a primilor ani de capitalism. Capital scria despre mecanismele burselor dezvoltate când piaţa de capital nu era asociată de mulţi români decât cu cuponiada, vorbea de eliminarea vizelor când puţini aveau paşaport, aducea informaţii despre investiţiile străine când în stradă se striga „Nu ne vindem ţara!“ şi îşi punea întrebarea dacă poate folosi în titlu cuvântul „e-mail“, când puţini auziseră în ţară de existenţa unei ciudăţenii numite internet. Pentru dezvăluiri legate de situaţia putredă a Băncii Columna sau despre spectrul falimentului ce plana asupra Băncii Turco-Române, revista era acuzată că destabilizează sistemul financiar-bancar.
Grupul elveţian de presă Ringier a fost cel care a lansat, în decembrie 1992, revista Capital. Publicaţia săptămânală avea să devină rapid lider de piaţă, poziţie în care se menţine şi astăzi. Încă de la început, Capital a fost „alt¬fel“ decât restul presei, atât prin abordarea temelor economice de interes, cât şi prin lansarea unor produse editoriale inovatoare: colecţii speciale de suplimente şi topuri, dintre care cel mai cunoscut rămâne primul clasament al averilor din România (Top 300 Cei mai bogaţi români).
Pentru succesul tuturor ediţiilor de până acum, Capital mulţumeşte cititorilor, dar şi tuturor jurnaliştilor şi colaboratorilor care au contribuit de-a lungul timpului la realizarea revistei. O ediţie specială aniversară le va fi dedicată tuturor în luna decembrie, când Capital va împlini şi 20 de ani de la înfiinţare.
Drumul economiei de piaţă în 1.000 de instantanee
12 noiembrie 2012, 22:43
Ultima modificare în 13 noiembrie 2012, 00:43
Revista Capital a ajuns la ediţia cu numărul 1.000, după aproape 20 de ani în care a fost martor şi contributor la crearea economiei de piaţă în România.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ce trebuie să știi pentru a te stabili în cea mai bogată ȚARĂ din Europa, care nu face parte din UE
- ARD vs USL, categoria promisiuni electorale
- RĂZBOI în Orientul Mijlociu: 30 de rachete din Gaza au lovit Israelul, după moartea a 6 palestinieni
- EXCLUSIV Un ministru al Cabinetului Ponta este executat silit de Fisc
- Skyfall, ultimul James Bond, ar putea avea încasări record în weekend, de 80 milioane dolari
- Se angajează urgent români pe vase de croazieră. Salarii de până la 3.500 de dolari pe lună
- Ambasadorul Rusiei nu ştie dacă mai există Tezaurul României la Moscova
- China vrea să ajungă pe Lună. Anul viitor trimite un echipaj uman în spaţiu
- Servicii ale Google, blocate în China în timpul congresului Partidului Comunist
- Obama vrea să prelungească reducerile de taxe pentru clasa de mijloc