Primul ministru Victor Ponta consideră că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia companiile de stat sunt 'căpuşate' de 'clientela politică transpartinică', nu corespund realităţii, adăugând că face 'eforturi' pentru a-i răspunde 'serios' preşedintelui.
‘Domnul preşedinte a fost extrem de neserios aseară şi eu tot fac eforturi să îi răspund serios. Dacă vorbim de Hidroelectrica, am ajuns cu Hidroelectrica în insolvenţă ca să tăiem contractele cu băieţii deştepţi încheiate de Videanu. Nu l-am auzit până acum pe domnul Băsescu să lupte cu băieţii deştepţi ai lui Videanu, pentru că probabil a avut şi dânsul campanii, asta e viaţa. Dacă vorbim de compania energetică Oltenia, care în ultimii doi ani a fost pe pierdere – mă rog, componentele sale -, anul acesta, după primele şase luni, are 30 milioane profit. Transgaz, Romgaz sunt pe profit, CFR Marfă şi CFR Călători sunt pe pierdere. CFR Marfă, noi am mers în CSAT să trecem la privatizare şi ne-a blocat domnul preşedinte Băsescu, că a zis că nu e de acord. Deci, vă spun, fac eforturi să-i răspund serios în condiţiile în care afirmaţiile domniei sale sunt identice cu cele ale lui Traian Radu Ungureanu. Şi să îi răspund serios lui Traian Radu Ungureanu e foarte greu, chiar dacă vorbeşte prin gura domnului Băsescu. (…) Scopul preşedintelui a fost să dea o temă de campanie, să uităm de Trăşculescu, de Videanu, de Boagiu care ne-a blocat programul pe transport. Mă rog, suntem în campanie, ce e nou cu domnul Băsescu?’, a spus Ponta.
Premierul a declarat că anul viitor Guvernul va veni în faţa Parlamentului cu un proiect care vizează modificarea redevenţelor plătite de companiile care exploatează resursele naturale ale ţării, astfel încât acestea să ajungă la o valoare medie europeană.
‘Tot sistemul de redevenţe, referitor la toate resursele naturale, conform discuţiilor pe care le-am avut atât cu marile companii care activează în România, dar şi cum FMI, Comisia Europeană, da, intenţionăm să venim cu un nou proiect referitor la redevenţe şi aducerea redevenţelor la o medie europeană. Nu pot să vă dau detalii, pentru că există mai multe practici. Ceea ce ne dorim este o medie europeană care să încurajeze investiţiile, pentru că nimeni nu vrea ca cei care exploatează resurse să plece din România pentru că sunt prea mari redevenţele, dar, pe de altă parte, să ai încasări la buget la un nivel mult mai bun decât cel actual’, a mai spus Ponta.
Sursa: Agerpres