Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a propunerii de buget de 1.033 de miliarde înaintată de Comisia Europeană.

Van Rompuy doreşte mai ales reducerea cu 29,5 miliarde de euro a creditelor pentru plăţi în cadrul politicii de coeziune şi cu 25,5 miliarde ajutoarele destinate Politicii Agricole Comune (PAC), opţiune respinsă de mai multe ţări, printre care Franţa şi Polonia.

‘Comisia continuă să considere că propunerea sa este cea mai bună pentru creşterea în Europa’, care trebuie să fie o prioritate, a afirmat Barroso la Cadiz, în marja summitului iberoamerican. Dar el a recunoscut în acelaşi timp că încheierea unui asemenea acord ‘va fi un exerciţiu dificil’, chiar dacă şi-a exprimat ‘speranţa’ că va fi obţinut graţie ‘spiritului de consens’ al ţărilor membre UE. Dacă nu, ‘va fi rău pentru Europa, iar mesajul trimis va fi că ţările europene nu sunt capabile să adopte un buget pentru următorii şase ani’, a avertizat el.

Divergenţele dintre statele membre sunt legate de sectoarele afectate de reducerile bugetare, dar şi de amploarea acestor reduceri. Britanicii şi suedezii, consideraţi drept cei mai radicali, solicită economii cuprinse între 150 şi 200 de miliarde de euro în bugetul propus de Comisie.
Sursa: Agerpres