În prezent, prin programul Investitorilor Instituţionali Străini Calificaţi (QFII) – principala poartă de intrare a investitorilor externi pe pieţele de capital din China – pot fi investiţi până la un miliard de dolari. Organismele guvernamentale din China – a doua mare economie a lumii – studiază posibilitatea majorării plafonului de investitorii pentru anumiţi investitori, într-o încercare de a atrage capital pe termen lung şi a stabiliza piaţa internă de capital, susţine China Securities Journal.
Anul acesta, Beijingul a adoptat măsuri de extindere a programului Investitorilor Instituţionali Străini Calificaţi, majorând plafonul pentru cotele combinate QFII cu 50 miliarde de dolari, la 80 miliarde de dolari.
Marţi, Ministerul chinez al Comerţului a anunţat că investiţiile străine directe (FDI) în China au scăzut în perioada ianuarie-octombrie 2012 cu 3,45%, la 91,7 miliarde de dolari, comparativ cu perioada similară din 2011.
În ciuda încetinirii investiţiilor străine directe, China şi-a menţinut obiectivul de a obţine peste 100 miliarde de dolari în investiţii străine directe pentru al treilea an succesiv.
China trebuie să-şi reechilibreze economia, mult prea dependentă de investiţii, pentru a da un rol mai mare consumului gospodăriilor, în timp ce exportatorii chinezi suferă de pe urma crizei din Europa. Pentru a susţine activitatea economică, Banca Centrală a Chinei a redus de două ori dobânda de bază şi a scăzut rezervele minime obligatorii în trei reprize, pentru a le permite băncilor să acorde mai multe credite. (Sursa: Agerpres)