Din totalul participanţilor la sondaj, 60% declară că nu obişnuiesc să ia niciodată masa la restaurant. 26% afirmă că servesc masa de câteva ori pe an în restaurante. Cei care au acest obicei doar o dată pe lună reprezintă 5%, faţă de cei care se duc la restaurant pentru a servi masa de 2-3 ori pe lună, şi care reprezintă 6%. 2% dintre repondenţi au declarat că servesc masa la restaurant o dată pe săptămână sau mai des. Cei care au bifat la rubrica nu ştiu/nu răspund reprezintă 1% din totalul participanţilor la sondaj.

Cei care iau masa la restaurant cel puţin o dată pe lună sau mai des reprezintă 13% din totalul repondenţilor. Acestora li s-a adresat întrebarea dacă sunt de acord ca bacşişul chelnerilor să fie introdus în nota de plată. 34% au declarat că sunt de acord cu această posibilitate, în timp ce 43% au spus că nu acceptă această alternativă, iar 23% au bifat în dreptul rubricii nu ştiu/ nu răspund.
Sondajul IRSS a fost realizat telefonic în perioada 12-15 noiembrie 2012 pe un eşantion de 1054 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de ±3,0%.