‘Vrem să ne consolidăm leadership-ul în ţările tradiţionale, cum ar fi Italia şi Spania, accentuând însă focalizarea pe noile pieţe emergente, unde vrem să creştem sprijinindu-ne pe o abordare multi-tehnologică, care continuă să reprezinte una dintre caracteristicile distinctive ale Enel Green Power”, a declarat Starace.
Această caracteristică este însoţită şi de o opţiune ”multi-geografică”, care a permis EGP să-şi atingă obiectivele de creştere economică şi profitabilitate chiar în prezenţa unui scenariu macroeconomic foarte dificil în unele dintre pieţele tradiţionale din Europa.
În mod deosebit, a precizat CEO al EGP, grupul va continua să se focalizeze pe noile pieţe caracterizate printr-o creştere rapidă, şi pe acele proiecte cu un randament mediu de 11% din capitalul investit.
Prioritatea acordată pieţelor emergente este rezultatul unor condiţii specifice, deoarece, aşa cum subliniază Starace, în multe dintre aceste zone energiile regenerabile pot conta pe resurse adesea abundente, sprijinite de o cerere în creştere şi datorită dezvoltării demografice, în timp ce generarea de energie electrică din surse regenerabile este o modalitate bună de a reduce dependenţa energetică a lor.
Pe pieţele mature, dezvoltarea energiei din surse regenerabile este ancorată în modele de sustenabilitate ambientală în care sunt necesare stimulente. Dar aceste modele sunt puse sub presiune astăzi de constrângeri bugetare în multe guverne europene. Din acest motiv noi, subliniază Starace, EGP a schimbat paradigma de creştere, căutând modele durabile, cum ar fi cel fotovoltaic de mici dimensiuni, unde este lider în Italia, pe lângă instalaţiile pe bază de biomasă şi geotermale.
Grupul va continua să-şi consolideze prezenţa în unele ţări din America Latină, precum Brazilia, Cile şi Mexic – ţări-cheie ale strategiei sale, deoarece au o creştere puternică a cererii de energie electrică, determinată şi de creşterea populaţiei, o mare abundenţă de resurse în aproape toate tehnologiile în care operează – de la cea eoliană la cea geotermală şi solară – şi regimuri de reglementare de încredere. În aceste ţări sunt în curs proiecte de peste 1.000 MW, din care aproape 400 urmează să fie finalizate până la sfârşitul lui 2013, iar altele sunt într-un stadiu avansat de dezvoltare. Astfel de proiecte sunt cel din Brazilia /250 MW/, Cile /230 MW/ şi Mexic /200 MW/.
Există apoi zonele noi reprezentate de Maroc, Africa de Sud şi Turcia. În Turcia, sunt deja în curs de explorare unele situri geotermale, dar se studiază şi opţiuni eoliene şi hidroelectrice deoarece guvernul de la Ankara a stabilit obiectivul de a atinge 30% din producţia de energie electrică din surse regenerabile. Planul naţional prevede 10 GW din energie eoliană în 2015 şi 5 GW din hidroenergie pâna în 2013.
Marocul reprezintă primul pas spre Africa de Nord bogată în resurse, în special eoliană şi solară şi se caracterizează printr-o creştere economică rapidă. Aici EGP a câştigat o pre-calificare la un proiect în valoare totală de 850 MW din energie eoliană. Noutăţi există şi în Africa de Sud, unde EGP a intrat cu un proiect în domeniul fotovoltaic.
Cu toate acestea, grupul nu se aşteaptă pe termen scurt la noutăţi în Europa de Est, cu excepţia proiectelor menţionate în România.
Sursa: Agerpres