La finalul lunii octombrie, rezervele valutare se situau la 31,77 miliarde euro.
„Nivelul rezervelor e în linie cu ce ne aşteptam noi şi sugerează că intervenţiile BNR s-au ridicat la 0,7 miliarde euro. Aici vorbim şi de banii schimbaţi pentru Ministerul Finanţelor şi de operaţiuni de piaţă valutară. Probabil, în principal e vorba de banii schimbaţi pentru finanţarea deficitului bugetar, dar am avut şi intervenţii în piaţa valutară. În luna octombrie pare să fie vorba chiar de mai mult”, a declarat pentru Capital Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank România.
Intrările de valută au fost de 3,297 miliarde euro, iar ieşirile au totalizat 3,900 miliarde euro. În cazul ieşirilor, este vorba inclusiv de a doua rambursare de capital şi dobândă, din 6 noiembrie, în sumă de 726,72 milioane echivalent euro, din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional.
„Există o înclinaţie a BNR de a susţine moneda naţională în prezent. Dar pentru că vedem nişte scăderi importante ale rezervelor valutare în ultima vreme, credem că nu vor fi extinse aceste intervenţii pe o perioadă îndelungată, întrucât presupun costuri. Faţă de vârful din primăvară, rezervele sunt acum cu 10% mai mici. Având în vedere că au fost realizate înaintea alegerilor, este posibil să fie conectate cu acest eveniment”, a adăugat Muscalu.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,427 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la finele lunii noiembrie, au fost de 35,594 miliarde euro, faţă de 36,177 miliarde euro, la 31 octombrie 2012.
Plăţile scadente în luna decembrie 2012, în contul datoriei publice şi public garantată denominate în valută, însumează 376,49 milioane euro