În luna septembrie a acestui an, Lukoil Overseas a început studiile seismice la blocurile petrolifere Est Rapsodia şi Trident amplasate în sectorul românesc al Mării Negre. Blocurile Est Rapsodia şi Trident sunt localizate sub ape cu adâncimi între 90 şi 1.000 metri, la o distanţă de 60-100 kilometri de coastă.

Andrey Kuzyayev a mai spus miercuri că în anul 2015 proiectele din străinătate ar urma să fie responsabile pentru 20% din producţia totală de petrol a Lukoil, faţă de 10% în prezent. Pentru a putea atinge această ţintă, compania rusă vrea să-şi dubleze producţia peste hotare până la 500.000 de barili pe zi.

Lukoil Overseas va investi 600 milioane de dolari în proiectele sale din Africa de Vest şi ar putea lua parte la următoare rundă de licitaţii pentru dezvoltarea câmpurilor petrolifere offshore din Norvegia. De asemenea, Lukoil este pregătit să analizeze preluarea participaţiilor deţinute de partenerii săi ruşi la consorţiul National Oil Consortium (NOC), care dezvoltă un bloc petrolifer din Venezuela.

În iulie 2010, România a atribuit consorţiului Lukoil Overseas-Vanco International (ruso-american) o concesiune de exploatare petrolieră în platoul continental al Mării Negre recuperat în urma deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie.

La finele lunii trecute Romgaz a preluat 10% din proiectele derulate de Lukoil în sectorul românesc al Mării Negre, 8% de la Lukoil şi 2% de la Vanco.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.
Sursa: Agerpres