”Se spune că din ziua de Sfântul Nicolae şi până la Sfântul Ion în România nu se mai munceşte. Nu este chiar aşa, mai sunt mulţi care muncesc dar e drept că noi mai avem de făcut o unire între România activă şi România pasivă”, a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, România a avut întotdeauna lipsă de capital şi întotdeauna a privit cu deosebire spre Vest de unde a aşteptat capital şi de unde a venit capital. Sigur că relaţiile noastre cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Banca Mondială au avut o istorie destul de tensionată şi au avut, mai ales, un moment în anii ’80 şi mai tensionat pentru că atunci ni s-a întâmplat ceva ceea ce nouă, în istorie, nu prea ni s-a întâmplat, mă refer la încetarea de plăţi din 1982. România în istoria ei zbuciumată a avut doar două încetări de plăţi. Una a fost în 1932 şi cauza a fost criza şi a doua în 1982, cauza fiind multiplă şi complexă”, a mai afirmat oficialul BNR.

Vorbind în nume personal, Adrian Vasilescu a explicat că încetarea de plăţi din 1982 a avut o cauză foarte precisă.

”Noi am împrumutat bani ca să facem o industrie şi când a fost să rambursăm datoria industria nu a mai reuşit să dea înapoi datoria şi atunci a trebuit să fie vândut o parte din aurul de la BNR, să fie mobilizată agricultura la plata acestei datorii, iar în 1982 chiar am clacat”, a arătat Vasilescu.
 
Sursa: Agerpres