Laptopurile ultraportabile nu au reușit să convingă prea mulți clienți, din cauză că sunt scumpe. Încet, lucrurile se schimbă și, pe lângă performanțe și facilități sporite, încep să scadă și prețurile
Piața computerelor personale trage tot mai mult către ultrabookuri. Adică nu doar se înlocuiește PC-ul clasic (desktopul) cu laptopul, ci și laptopurile se doresc a fi cât mai portabile, elegante și ușor de utilizat oriunde. Tehnologia avansează oricum, iar performanța a încetat să fie disponibilă doar prin computere mari și fixe.
Compania care a insistat cel mai mult asupra ultraportabilității și a și reușit să o impună este Intel. Ultima generație de procesoare, Ivy Bridge, este menită să aducă performanțe mai bune, inclusiv grafice, cu un consum redus de putere (17 wați pentru procesorul de 22 de microni).
După două valuri de modele lansate de mai toți producătorii, primul fiind produs cu generația anterioară de procesoare Intel, respectiv Sandy Bridge, au scăzut și prețurile și ne-am putut face o idee despre ce trebuie să includă un ultrabook pentru a se ridica la nivelul pretențiilor. Nu de alta, dar pentru a fi „ultrabook” nu e suficient să fie subțire și elegant, trebuie să și funcționeze ca un laptop. În caz contrar, este doar un alt netbook (ultraportabilele de dimensiuni mici, dar cu performanțe pe măsură). Ca idee generală, cel mai bine ar fi ca ultrabookul să includă un procesor i5 sau mai puternic și să aibă măcar un SSD (solid state drive) de minimum 20 Gb pentru sistemul de operare. Personal, aș mai adăuga un modem 3G și tastatură iluminată.
Business la pachet
Evident, cele mai multe ultrabookuri nu îndeplinesc cerințele de mai sus. Iar cele care adună majoritatea condițiilor (sau pe toate) sunt foarte scumpe, de la 5.000 de lei în sus. Însă nici acelea nu includ întotdeauna tastatură iluminată sau modem 3G.
Pare oarecum ciudat să vorbim de modem 3G pentru un laptop, în era wi-fi-ului și a modemurilor oferite gratis de către operatorii de telefonie mobilă. Dar să nu uităm că principala caracteristică este mobilitatea și este de preferat să avem cartela SIM în computer, nu să stăm să căutăm modemul prin geantă. La fel tastatura iluminată, care ar trebui să fie obligatorie pentru ultrabook (ca ESP la autoturisme). Și tot ca preferință personală aș mai adăuga că un ultrabook mai mare de 13,3 inchi – hai 14 inchi, nu prea mai este ultrabook. O fi ușor și la 15,6 sau 17 inchi, dar dimensiunile nu mai sunt de ultraportabil. Ar fi cam penibil să scoți un laptop de 15,6 inchi pe măsuța de la cafenea.
Printre cei care oferă și modemuri 3G se numără Fujistu, alături de producători precum Lenovo sau Acer. Am așteptat cu real interes modelele de ultrabook de la Fujitsu, apărute destul de târziu față de ale celorlalți producători. Și era interesant cu ce va veni pentru a convinge clienții, în prioncipal pe cei de business.
Lifebook UH572, cu diagonală de 13,3 inchi, este disponibil în două culori, roșu sau gri. Modelul testat a fost cel mai ieftin (circa 3.800 – 3.900 lei), cu procesor i5 Ivy Bridge, un HDD de 500 GB și un SSD de 32 GB. Materialele utilizate (carcasă din magneziu) sunt de top, iar designul de business, elegant. Performanțele modelului testat nu sunt extraordinare, dar acoperă cam tot ce ai nevoie de la un ultrabook, inclusiv filme în HD sau jocuri la o rezoluție grafică redusă. Și include un modem 3G (un modul UMTS de la Sierra). Din păcate, UH572, pe lângă că nu dispune de tastaură iluminată, acesata este înghesuită și dificil de utilizat. Minusuri la care se adaugă și luminozitatea redusă a ecranului anti-glare și sunetul de slabă calitate.
17%
este estimarea pentru cota de piață a ultrabookurilor pentru finele lui 2013, mult sub așteptările inițiale ale producătorilor