Vestea cu care nemţii ar putea speria investitorii

Aşteptarea intrăriii în recesiune a Germaniei ar putea aduce cu sine finalul creşterilor din ultima lună pe burse, iar anunţul efectiv despre contractarea economiei germane va genera scăderea continuă a pieţelor, spune James Hughes, analistul-şef al casei de brokeraj pe forex Alpari. Un pericol de degradare a încrederii investitorilor ar putea veni și din Italia, unde Berlusconi încearcă să provoace alegeri anticipate.

Vineri, pe marile burse de valori di Europa nu au avut loc tranzacții semnificative, după ce Bundesbank a recunoscut că țara ar putea intra în recesiune în primul trimestru din 2013, spune analistul James Hughes.
„Piețele nu au reacționat bine la veste, deşi acest lucru putea fi anticipat de ceva timp. Era imposibil ca economia Germaniei să nu sufere de pe urma austerității și a reformelor dure prin care trec principalii săi parteneri de export din zona euro, măsuri ce au dus la creșterea continuă a șomajului în aceste țări.”, explică Hughes.
Dintre marile burse europene, cea de la Frankfurt a închis vineri pe scădere, cu 0,22%, în timp ce bursa din Londra și cea din Paris au închis cu un ușor avans, de 0,22%, respectiv de 0,11%.
Totuși, în ultimul an, bursa din Frankfurt are o performanță remarcabilă, de circa 22%, pe când bursa din Londra are un avans de doar 6%, iar cea din Paris – de 11%.
Scăderi continue la orizont?
„Acum, că este de așteptat ca Germania să intre în recesiune, am putea asista la finalul creșterilor din ultima lună a burselor europene. Sunt încă de părere că finalul anului va fi unul relativ pozitiv, însă de îndată ce vor fi publicate informații asupra contractării economiei germane, vom asista la o scădere continuă”, este de părere analistul de la Alpari.
El spune că, dacă înainte de anunț existau speranțe că zona euro ar putea ieși din recesiune anul viitor, acestea au fost în mod cert spulberate.
Bundesbank (banca centrală a Germaniei) a redus prognoza de creștere a PIB pentru acest an, de la 1% la 0,7%, spunând că economia germană se va contracta în acest trimestru (trimestrul IV) și va stagna în primul trimestru din 2013. Din acest motiv, cel mai drastic a fost redusă prognoza de creștere pentru anul 2013, de la 1,6%, la doar 0,4%.
Berlusconi se întoarce… cu risc pentru Italia
Nici situația Italiei nu pare mai bună, spune Hughes. „Progresele absolut spectaculoase reușite de Mario Monti în Italia într-un timp atât de scurt riscă să fie anulate de faptul că partidul PDL al lui Silvio Berlusconi i-a retras susținerea. Asta ar putea însemna organizarea de alegeri înainte celor programate, din martie.”, explică analistul.
„Dacă aceste alegeri sunt confirmate în săptămânile viitoare, incertitudinea va duce la o scădere semnificativă a indicelui bursei italiene, după creșterea înregistrată recent, datorită amenințării la adresa economiei italiene deja fragile.”, conchide Hughes.
În ultimul an, indicele bursei din Milano are una din cele mai slabe performanțe, el scăzând cu circa 1%, iar pe ultimii doi ani scăderea cumulată este de peste 21%.