Buncărul Nr. 42, în prezent o atracţie turistică plină de lumini de alarmă roşii, este situat la 56 de metri sub pământ în plin centrul Moscovei, în apropierea Kremlinului, şi poate primi până la 300 de persoane.

"Mulţi oameni s-ar simţi mult mai liniştiţi dacă ar putea petrece această zi critică bucurându-se de maximum de confort şi siguranţă”, a afirmat Aleksei Pavlovski, un ghid turistic la buncăr, adăugând că petrecerea, ce a trezit un mare interes, va începe la miezul nopţii pe 20 decembrie, citează Agerpres.
    
Pavlovski a adăugat că ideea de a organiza o petrecere în buncăr, care a servit ca muzeu din anul 2006, a venit de la vizitatorii dornici să marcheze sfârşitul unei ere în calendarul mayaş înainte de răsăritul zilei de 21 decembrie, un eveniment interpretat de unele grupuri ca
fiind sfârşitul lumii.

”Noi nu avem control asupra unor lucruri cum ar fi sfârşitul lumii. Dar suntem pregătiţi pentru tot restul”, a mai spus el, cu completarea că ”va fi o cameră pentru copii cu desene animate, pentru adulţi vor fi filme, discuţii dedicate sfârşitului lumii şi tururi ale muzeului. Vor fi difuzate în direct imagini de la alte buncăre din alte ţări”.
    
La intrarea în buncărul construit în 1956, vizitatorii vor coborî cu liftul 18 etaje până la un labirint de coridoare şi încăperi unde prin difuzoare vor fi avertizaţi ca pe timpul Războiului Rece: ”Atenţie! Atenţie! Inamicul a efectuat un atac nuclear!”.
Alte staţiuni din întreaga lume oferă refugiu pentru cei ce se tem de previziunile apocaliptice.
    
Un hotel de pe panta Muntelui Rtanj din Serbia este de vânzare ca cel mai bun loc pentru a supravieţui apocalipsei, bazându-şi promisiunea pe puterile mistice despre care localnicii spun că au umplut zona după ce muntele a înghiţit un castel aparţinând unui vrăjitor şi l-a prins înăuntru.