Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a dat asigurări sâmbătă că 2012 este anul care a reprezentat un punct de cotitură pentru depăşirea crizei din zona euro şi că ”eforturile depuse în ultimele luni vor da roade”, informează EFE.
”2012 a fost în continuare dificil, pentru mine însă acest an a marcat punctul de cotitură, suntem încă aici, în Europa, ieşind pas cu pas din criza zonei euro” spre creştere economică şi creare de locuri de muncă, a declarat Van Rompuy într-un mesaj video cu ocazia Crăciunului.
Liderul Consiliului European a subliniat, de asemenea, ‘contrastul’ dintre situaţia în care se încheie 2012 şi aceea existentă la începutul acestui an, când numeroase ‘voci’ au prezis destrămarea zonei euro.
”Nu s-a întâmplat acest lucru. Din contră, tocmai am pus bazele, cu acordul tuturor liderilor din Uniunea Europeană, pentru crearea unui mecanism unic de supraveghere a băncilor europene”, a subliniat Van Rompuy, adăugând că dacă ar fi existat un instrument similar în urmă cu zece ani, s-ar fi putut evita o bună parte din problemele generate de criza financiară.
Van Rompuy a mai afirmat, totodată, că o altă realizare importantă din acest an o reprezintă faptul că zona euro a rămas ‘ferm’ unită şi că toţi, inclusiv Grecia, ‘pot continua să beneficieze de solidaritatea europeană’. Politicianul belgian a recunoscut că, în pofida acestui fapt, ‘viaţa de zi cu zi continuă să fie dificilă pentru mulţi oameni, în Grecia şi în alte locuri din Europa’.
”Mă gândesc la cei care şi-au pierdut locurile de muncă, la tinerii care nu-şi pot găsi locuri de muncă şi la oamenii care şi-au văzut redusă puterea lor de cumpărare’, a menţionat Van Rompuy care consideră că ‘greutatea’ crizei ‘trebuie să fie împărtăşită cât mai corect posibil’. Van Rompuy a dorit să transmită un mesaj de speranţă pentru cetăţenii europeni şi a apreciat că eforturile de până acum nu au fost în zadar.
”Îmi dau seama că este o slabă consolare pentru mulţi dintre dumneavoastră, însă vreau să spun că sunt convins că toate eforturile care au fost depuse în acest an pentru a stabiliza situaţia vor da roade şi vor face posibil un nou viitor’, a continuat el.
Preşedintele Consiliului European a amintit ‘surpriză minunată’ a Premiului Nobel pentru Pace acordat Uniunii Europene, un premiu ‘pentru toţi cetăţenii europeni’. În opinia sa, distincţia reprezintă un ‘memento puternic’ că UE, cu istoria sa de ‘pace, reconciliere şi de prietenie între state’, este ‘cu adevărat unică”. (Sursa: Agerpres)