Șpăgi, conflicte de interese, nepotism, exploatări și licitații dubioase. Acestea sunt câteva dintre minusurile guvernelor lumii. Care este însă cel mai corupt dintre toate?
De mai bine de 15 ani, Transparency International realizează ”indexul corupției”, un clasament care ia la puricat 176 de țări ale lumii și guvernele lor, punctând nivelul corupției la nivel administrativ de la 0 la 100, unde 0 înseamnă ”corupt total”, iar 100 ”curat total”.
Indexul pentru anul 2012 tocmai a fost lansat pe piață și prezintă și un grafic al țărilor G-20, unde Rusia a fost declarată cea mai coruptă țară, la polul opus fiind Australia.
La nivel global, 70% din totalul țărilor luate în calcul au înregistrat un scor mai mic de 50 când a venit vorba de gradul de corupție, punctajul mediu de corupție fiind de 43. Surprinzător sau nu, 95% dintre țările din Estul Europei au adunat un scor mai mic de 50, semn că problemele de corupție sunt un aspect de luat în calcul pentru viitoarele guverne. Nu se poate spune același lucru despre statele Uniunii Europene și cele vestice. Doar 23% dintre acestea au înregistrat un scor sub 50, cea mai problematică fiind Grecia.
Cât despre România, aceasta se află la aproape la mijloc. Scorul înregistrat de țara noastră a fost 44, față de 42 – Bulgaria și Italia sau 41- Tunisia.