Valoarea proiectelor pentru care s-au încheiat contracte în cadrul programelor operaţionale depăşeşte valoarea totală a fondurilor destinate Bulgariei pentru perioada de programare 2007-2013, scrie cotidianul sofiot Monitor.
Ministrul pentru gestionarea fondurilor europene, Tomislav Doncev, a anunţat pe contul său de Facebook că spre sfârşitul anului 2012 au fost încheiate contracte pentru 15,73 miliarde de leva (puţin peste 8 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 100,3% din valoarea fondurilor europene distribuite prin programele operaţionale în cazul Bulgariei. Ministrul afirmă că are nevoie de încă câteva zile pentru a avea datele exacte pentru anul 2012, dar că până în acest moment au fost plătite nu mai puţin de 5,3 miliarde leva, ceea ce reprezintă circa 35% din suma totală.
”În anul 2012 a fost atins un nivel record în ceea ce priveşte plăţile. Bulgaria nu va pierde nimic din sumele prevăzute pentru acest an în cadrul celor şapte programe operaţionale. Mă aştept ca nici în anul 2013 să nu pierdem bani”, adaugă el. Tomislav Doncev subliniază însă că cel mai important lucru nu este volumul investiţiilor, ci impactul lor real asupra vieţilor oamenilor.
Obiectivul Bulgariei este folosirea tuturor fondurilor europene la care are acces în perioada 2007-2013, a declarat Tomislav Donvev în iulie 2013 când s-a întâlnit la Sofia cu omologul său român de atunci, Leonard Orban.
Întrebat de Agerpres ce grad de absorbţie aşteaptă pentru perioada de programare financiară actuală, ministrul Doncev a spus că, în condiţiile în care banii vor putea fi contractaţi până la sfârşitul anului 2013, iar termenul final pentru cheltuieli este 2015, este destul de devreme pentru un răspuns categoric.
”În acest moment însă nu putem să avem alt obiectiv decât folosirea tuturor fondurilor. În acest scop, este necesar ca la mijlocul anului viitor să avem contracte pentru 102-103% din fonduri, pentru că în acest fel chiar dacă unele proiecte ar eşua ulterior, nu vom pierde bani. Sunt câteva state care s-au lăudat că au reuşit ca în prima perioadă de programare financiară de după aderare să absoarbă 100% dintre bani, iar statul cu cel mai slab rezultat a absorbit doar 10%. Cred că noi trebuie să ne comparăm cu cele mai bune şi nu cu codaşii”, a afirmat oficialul bulgar.
Sursa: Agerpres