Guvernul nu a apucat să facă bugetul pentru 2013, dar nici nu s-a grăbit, fiind obligat să aștepte și delegația FMI, cu care urmează să negocieze nivelul deficitului și al eventualelor reduceri fiscale.
Opinia cvasigenerală asupra controlului pe care Fondul Monetar Internațional îl face regulat asupra autorităților de la București este pozitivă, în sensul că „este bine că Guvernul nu face totul de capul lui“. Sigur, este amuzant (sau trist) că nici românii și nici investitorii străini nu au încredere deplină în guvernul în exercițiu, dar putem spune că aceasta este deja o caracteristică a autorităților autohtone.
O misiune a FMI, condusă de Erik de Vrijer (foto, alături de premierul Victor Ponta), va veni în București pe 15 ianuarie pentru a șaptea și a opta evaluare a acordului stand-by, evaluare care se va sfârși la finele lunii. Cea de-a șaptea evaluare ar fi trebuit finalizată în toamna anului trecut, dar a fost amânată din cauza alegerilor.
„În ianuarie facem în primul rând review-ul, analiza actualului acord cu FMI, și pregătim acordul pentru primăvară“, spune premierul Victor Ponta, care subliniază că vrea să obțină un nou acord cu organismul internațional, în martie. Cel mai probabil asemănător cu actualul, care are o valoare de 3,6 miliarde euro, bani pe care însă nu îi tragem decât în cazuri extreme.
Un astfel de caz ar putea apărea chiar de anul acesta, în condițiile în care România are de returnat chiar către FMI suma de cinci miliarde euro din împrumutul contractat în 2009, dintre care patru miliarde din conturile BNR și restul de la Ministerul Finanțelor. De altfel, 2013 și 2014 sunt anii cu vârf de plată către FMI, acesta fiind, probabil, unul dintre principalele motive pentru care instituția financiară dorește să își mențină controlul asupra finanțelor românești.
Principala treabă a guvernului Ponta în acest moment este crearea bugetului pentru anul în curs, buget care va fi supervizat de FMI, BM și CE. Iar o discuție „sensibilă“ va avea loc pe marginea reducerii cotei de TVA pentru alimente, pe care guvernul Ponta intenționează să o efectueze din acest an. Cum veniturile bugetare din TVA sunt foarte importante, este greu de crezut că delegația FMI se va lăsa ușor convinsă de necesitatea măsurii.
De altfel, Guvernul are un plan ambițios de reducere a fiscalității în următorii patru ani, însă marea majoritate a măsurilor anunțate (precum cota diferențiată de impozitare a veniturilor sau revenirea la cota de TVA de 19%) va putea avea loc doar din 2014 încolo, anul acesta fiind considerat prea dificil. Din păcate, s-ar putea ca și 2014 să fie la fel de „neprietenos“ cu reducerile fiscale.