Potrivit canalului de televiziune NTV şi cotidianului Radikal, care nu îşi precizează sursele, la recentele discuţii dintre cele două părţi a fost evocat un acord în mai multe etape ce prevede suspendarea atacurilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan /PKK, interzis/ chiar de luna viitoare, în schimbul unei reforme a statului turc menită să confere mai multe drepturi minorităţii turce.

Odată suspendate operaţiunile militare, rebelii din PKK ar părăsi teritoriul turc cu destinaţia Irak, iar apoi ar depune oficial armele, în cazul în care negocierile înregistrează suficiente progrese.

În paralel, guvernul turc ar urma să pună în libertate treptat sute de militanţi kurzi şi ar lansa o serie de reforme, îndeosebi vizând recunoaşterea identităţii kurzilor.

Tot potrivit celor două surse, Abdullah Ocalan şi-ar putea preciza public intenţiile şi viziunea cu privire la soluţionarea conflictului kurd, în scrisori adresate opiniei publice turce şi partizanilor săi.

Nu s-a putut obţine o confirmare oficială privind acest proiect de acord de pe lângă autorităţile turce, menţionează AFP.

Serviciile secrete turce se află în negocieri cu Ocalan, aflat în închisoare, în scopul de a obţine dezarmarea organizaţiei, a informat luni cotidianul Hürriyet, citat de AFP. La 23 decembrie, reprezentanţi ai Agenţiei naţionale de informaţii (MIT) s-au întreţinut pe parcursul a patru ore cu Ocalan, care ispăşeşte o condamnare de închisoare pe viaţă pe insula-închisoare Imrali, în nord-vestul Turciei, a scris ziarul, fără a-şi preciza sursele.
Conflictul kurd din Turcia s-a soldat, potrivit armatei, cu peste 45.000 de morţi de la începutul insurecţiei PKK în 1984. O tentativă mai veche de negociere cu PKK, lansată în 2009, a eşuat.
Sursa: Agerpres