‘Handelsblatt’ susţine că miniştrii de finanţe din zona euro vor să aştepte să lucreze cu succesorul actualului preşedinte comunist Dimitris Christofias, care nu candidează pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 17 şi 24 februarie.

‘Dimitris Christofias respinge categoric vânzarea companiilor de stat. Fără veniturile din privatizare ţara nu poate fi reformată’, adaugă ‘Handelsblatt’, citând surse de la Bruxelles.

Şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a declarat luna trecută că miniştrii de finanţe din zona euro vor discuta la întâlnirea lor din 21 ianuarie acordarea unui pachet de asistenţă financiară Ciprului, ţară a cărei economie a fost grav afectată de expunerea băncilor cipriote la criza din Grecia.

La sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii UE, BCE şi FMI au anunţat că a avut discuţii ”fructuoase” cu guvernul cipriot, care estimează că are nevoie de 17,5 miliarde de euro în total pe o perioadă de patru ani pentru a-şi susţine economia şi băncile. Ciprul va deveni astfel a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Sigmar Gabriel, preşedintele SPD, principalul partid de opoziţie din Germania, a declarat că, din cauza perspectivelor îngrijorătoare privind Ciprul, formaţiunea sa politică nu va sprijini acordarea ajutorului financiar către Nicosia.

‘După cum se prezintă situaţia, nu-mi pot imagina că plătitorii de taxe din Germania vor salva băncile cipriote, al căror model de afaceri se bazează pe facilitarea evaziunii fiscale’ a afirmat Sigmar Gabriel pentru ziarul german ‘Sueddeutsche Zeitung’.

Presa din Germania a criticat în mai multe rânduri statutul Ciprului de paradis fiscal pentru ruşii bogaţi şi şi-a exprimat îngrijorarea privind acordarea unui ajutor financiar Ciprului.

‘Sueddeutsche Zeitung’ susţine că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va solicita sprijinul Parlamentului pentru un pachet de asistenţă financiară acordat numai dacă Nicosia va adopta ‘reforme radicale’. Vineri, Angela Merkel va participa la reuniunea partidelor conservatoare din UE, care se va desfăşura în Cipru.

Principalele trei bănci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank şi Cyprus Popular Bank) sunt prezente şi pe piaţa din România.
Sursa: Agerpres