În noul buget există o creştere a bugetului la Sănătate cu 0,5% din PIB, de la 4% din PIB urmând să se ajungă la 4,5% din PIB, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
”Creşterea este determinată printre altele, evident, de asigurarea plăţii medicamentelor în termen de 60 de zile. În ceea ce priveşte alte domenii, au crescut, în general, alocările la Învăţământ, la Educaţie, ca efect al creşterii salariilor cu 7,4%”, a spus oficialul, citat de Agerpres. Pe partea de investiţii acesta a subliniat că este important de reținut faptul că a avut loc o schimbare a structurii cheltuielilor de capital.
”Cheltuielile făcute din surse proprii scad, în schimb cresc şi compensează banii asiguraţi de noi pentru cofinanţare. Primul lucru când ne uităm la proiectele de investiţii şi ne uităm minister cu minister este să vedem dacă investiţiile respective pot fi finanţate din bani europeni şi, dacă pot fi, ele se mută pentru finanţări europene fie din acest an, din semestrul doi, dacă este posibil, dacă nu, pe noua alocare din 2014”, a adăugat Voinea.
Suma prevăzută în bugetul din 2013 pentru sănătate este de 6,2 miliarde euro.
Liviu Voinea a precizat că Executivul finanţează, cu prioritate, acele proiecte care au un grad de execuţie fizică ridicat, peste 80%, şi pot fi finalizate anul acesta.
”Deci asta este prioritatea din resurse proprii: se finalizează proiectele care chiar pot fi terminate anul acesta şi, gradual, se mută celelalte proiecte către fonduri europene pentru că, mai ales anul viitor, se vor suprapune perspectiva 2007 – 2013, când mai poţi să cheltuieşti bani încă doi ani, cu perspectiva 2014 – 2020, deci vei avea de două ori cofinanţări de asigurat”, a completat el. Bineînțeles că banii din resurse proprii pentru investiţii vor fi mai puţini, dar ei vor fi compensaţi cu banii europeni, banii cei mai ieftini. ”Aceia nu ne costă”, a explicat ministrul delegat pentru Buget.