Guvernul a bugetat, în 2013, pentru cofinaţarea fondurilor europene 21 miliarde lei, pentru investiţii publice, în creştere cu 4 miliarde lei faţă de 2012, a declarat, Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget, la un post de radio.
”În perioada 2013 – 2016, ne propunem schimbarea structurii investiţiilor publice, astfel încât investiţiile finanţate din resurse proprii, să spunem, direct de la buget, să fie mai mici, în scădere, în schimb, să fie compensate de creşterea investiţiilor finanţate cu bani europeni. Şi, ca să fim siguri că lucrul acesta se poate realiza, bugetăm de la an la an mai mulţi bani de cofinanţare pentru fonduri europene”, a spus Voinea, citat de Agerpres. De exemplu, potrivit lui, în 2012 s-au bugetat şi s-au şi cheltuit, conform execuţiei preliminate, 17 miliarde de lei pentru cofinanţare fonduri europene, iar în 2013 s-au bugetat 21 miliarde de lei, deci în creştere cu 4 miliarde de lei, adică aproape un miliard de euro în plus.
Potrivit acestuia, Guvernul estimează o creştere a veniturilor din fonduri europene cu 3 miliarde lei, faţă de 2012. ”Vom lua mai mulţi bani de la Uniune. În 2012 am încasat circa 8 miliarde de lei, faţă de 6 miliarde de lei cu un an în urmă, iar în 2013 am bugetat circa 11 miliarde de lei, deci o creştere cu trei miliarde de lei, faţă de anul trecut, a încasărilor. Să spunem că un ordonator de credite – nu contează dacă este un minister sau o autoritate locală – avea, anul trecut, nu ştiu, o mie de lei pentru investiţie. Şi a vrut anul acesta sa primească tot o mie de lei. Dar noi nu i-am mai dat o mie de lei. Mai finanţăm anul acesta, să spunem, două sute de lei pentru investiţii, iar restul încerci să le treci gradual pe finanţare europeană. Dacă ai proiecte 80%, 90% executate, atunci, acelea trebuie prioritizate ca să fie finalizate”, a explicat Voinea.
Bugetul pe 2013 prevede investiţii de 7,8 miliarde euro, din care investiţii de 2,5 miliarde euro din fonduri europene.