“În opinia noastră, sunt prioritare încetarea imediată a violenţelor şi a vărsării de sânge şi posibilitatea ca ajutorul umanitar să ajungă la sirieni, inclusiv pentru persoanele strămutate şi refugiaţi”, se afirmă într-un comunicat al Ministerului de Externe rus, difuzat la Moscova.

“Concomitent, trebuie lansat un proces de tranziţie politic în Siria care să consfinţească egalitatea în drepturi pentru toate grupurile etnice şi confesionale ale ţării”, continuă documentul. Acesta reafirmă poziţia Rusiei, conform căreia criza siriană trebuie “rezolvată de sirieni, fără amestec străin şi fără impunerea unor formule prefabricate”.

Adjunctul secretarului de stat american, William Burns, şi adjunctul ministrului de externe rus, Mihail Bogdanov, au discutat, vineri, la Geneva, timp de cinci ore cu mediatorul internaţional în Siria.

Joi, Siria l-a acuzat pe diplomatul algerian că are o poziţie părtinitoare şi a emis dubii privind calitatea sa de mediator internaţional.

Moscova şi-a reafirmat sâmbătă sprijinul pentru misiunea de pace a lui Brahimi, continuarea negocierilor trilaterale şi pentru planul semnat la Geneva, la 30 iunie anul trecut, de Grupul de acţiune privind Siria. Documentul, care prevede crearea unui guvern de tranziţie reunind toate părţile în conflict, este “singura platformă capabilă să depăşească criza din Siria”, insistă în acelaşi comunicat Ministerul de Externe rus.

Reuniunea trilaterală desfăşurată vineri, la Geneva, s-a încheiat fără rezultatele scontate. Emisarul internaţional, Rusia şi SUA şi-au exprimat hotărârea de a contribui la încheierea războiului civil în Siria, însă nu au indicat nicio soluţie în acest sens, conform AP.

Sursa: Agerpres