Doar unul din 20 de români crede că situaţia economică a ţării s-a îmbunătăţit în 2012 faţă de anul precedent, în timp ce 9 din 10 susţin că situaţia s-a înrăutăţit sau a rămas la fel ca în 2011. Când vine vorba de situaţia economică a familiei lor, potrivit unui studiu realizat de Mednet Marketing Research Center, aproape 4 din 10 români spun că resimt o înrăutăţire a situaţiei. În această ultimă categorie intră în special femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 65 de ani, cu studii medii şi cu venituri lunare mai mici de 2.000 de lei/familie. Acestora li se adaugă şi persoanele care nu şi-au permis să cumpere cadouri şi carne de curcan sau de porc pentru masa de Crăciun, pentru că nu au avut bani. Aceasta este adevărata stare a naţiunii, iar actuala coaliţie de guvernare o ştia încă din vara anului trecut, deşi luni la rând au ascuns opiniei publice starea reală în care se afla economia naţională. Motivele cred că le ştim cu toţii, dar ceea ce nu ştiau mulţi dintre cetăţenii acestei ţări, ei fiind cei pe care s-a bazat USL la alegerile din decembrie, este că globul de cristal se va sparge, iar minciunile frumoase vor ieşi la iveală.
Acum, în pragul vizitei reprezentanţilor FMI, Ponta&Co a ieşit, în sfârşit, cu cifrele pe masă. „Bugetul cetăţeanului“ prezentat de premierul Victor Ponta împreună cu cei doi miniştri direct implicaţi, ai Economiei şi Bugetului, Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea, marşează pe reducerea cheltuielilor. Mare parte din tăieri urmează să fie făcute tocmai acolo unde în ultimele 20 de zile, de la învestirea actualului Cabinet, s-au făcut creşteri de cheltuieli.
Reduceri de personal vor fi realizate în toate ministerele cu 5%-10%, iar în companiile de stat, mai ales în cele neprofitabile, disponibilizările vor fi masive. Tripleta de mai sus, Ponta – Chiţoiu – Voinea, nu se poate ascunde după deget. În ultimele opt luni de zile, cei trei au avut în mâini frâiele economiei acestei ţări. Rămâne de văzut cum vor fi realizate aceste reforme, dacă vor fi făcute sau doar au fost amintite în situaţia în care delegaţia FMI bate la uşă. Dar cei de la Fondul Monetar şi Comisia Europeană au explicat destul de clar în toamna anului trecut autorităţilor bucureştene că 2012 ar trebui să fie un an al prudenţei.
Nota de plată a sosit, chiar mai curând decât se aştepta actuala coaliţie, doar că în prima fază o vor achita tot contribuabilul român şi sectorul privat, care este tot mai îngrădit de Guvern în 2013: un nou impozit, investiţii reduse.