Reforma, extrem de aşteptată de populaţie, permite oricărui cubanez de peste 18 ani să călătorească în străinătate dacă deţine un paşaport valabil. ”Începând cu 14 ianuarie, toate persoanele de peste 18 ani vor putea călători” în afara ţării, a declarat, la televiziunea cubaneză, colonelul Lamberto Fraga, unul din responsabilii serviciilor de imigraţie.

Minorii pot, de asemenea, ieşi din ţară, însă cu condiția să dispună de autorizaţii la notar din partea părinţilor sau a tutorilor.

Legea ar urma să-i avantajeze în special pe cei două milioane de cubanezi care locuiesc în străinătate – din care 80% în SUA, în mare parte în Florida -, precum şi pe sportivii sau specialiştii care au părăsit ţara în timpul turneelor sau misiunilor în străinătate.

Începând din anii ’60, cubanezii care doreau să părăsească insula trebuiau să ceară un permis şi să prezinte o invitaţie din străinătate, unde nu puteau rămâne mai mult de 11 luni. Dacă depăşeau această perioadă, bunurile lor erau confiscate, iar ei erau consideraţi expatriaţi definitiv, în general fără posibilitatea de întoarcere.
Sursa: Agerpres