‘Pensiile se indexează cu 4% începând chiar din luna ianuarie. Chiar dacă în ianuarie pensionarii nu vor primi în mână aceste majorări, vor primi diferenţele în lunile următoare, după ce va fi aprobat bugetul’, a spus Voinea.

Ministrul delegat a precizat că vor beneficia de această măsură şase milioane de pensionari, din care 4,8 milioane din sistemul public de pensii şi 1,2 milioane de pensionari din agricultură.
Bugetul pentru pentru dezvoltare
Cheltuielile bugetare în 2013 cresc cu trei miliarde de euro, respectiv 13 miliarde lei, faţă de anul 2012, iar bugetul pe 2013 nu este unul de austeritate, ci un buget pentru dezvoltare, a declarat duminică seară, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

El a afirmat că suma de trei miliarde de euro va fi injectată în economie într-un mod echilibrat, atât pentru consum cât şi pentru investiţii, iar ajustarea bugetară – reducerea deficitului – va continua.

‘Reducem deficitul în primul rând nu pentru că aşa ne spune Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional /FMI/ sau Tratatul Fiscal, ci pentru că, pe măsură ce deficitul bugetar se reduce, rămâne o cantitate mai mare de bani la dispoziţia băncilor, pentru a finanţa sectorul privat, pentru că statul nu mai are nevoie să se împrumute la fel de mult pentru finanţarea deficitului. Este pentru prima oară după 2007 când cresc cheltuielile bugetare fără să crească deficitul. Datorăm multe ajustărilor din anii anteriori şi aş menţiona cu precădere anul 2012, când domnul viceprim-ministru, Florin Georgescu, în prezent prim-viceguvernator al BNR, a ţinut foarte strâns deficitul bugetar, care s-a redus cu 2,5 miliarde de euro în an electoral. Acest lucru s-a văzut şi pe plan internaţional şi, ca urmare, România se împrumută la costuri mai mici decât în urmă cu câteva luni’, a spus ministrul delegat pentru buget.
Sursa: Agerpres