Sezonul schiului dă startul turismului de wellness în Austria

Aproximativ 10% dintre românii care ajung în Austria o fac pentru wellness. O explicație ar fi faptul că relaxarea vine la pachet cu vacanța la schi, mai ales acum, după perioada sărbătorilor

Ultimul lucru pe care și l-ar dori cineva în concediu este să urmeze un program relativ strict. Însă când programul are la bază wellnessul, corvoada nu-i prea mare. La urma urmei, relaxarea în piscine cu apă termală, masaje terapeutice, saună și o dietă sănătoasă, coroborate cu schi și drumeții, pot face parte dintr-o vacanță de iarnă apropiată de perfecțiune. Pentru români, vacanța la schi vine de obicei în ianuarie, iar stațiunile din Austria sunt la mare căutare în rândul conaționalilor care au prins gustul unui concediu precum cel mai sus descris. Cel puțin aceasta pare a fi concluzia dacă luăm în calcul faptul că până la 10% dintre clienții hotelurilor de wellness din Tirol sau Kaprun sunt români.  
Nu este o noutate faptul că austriecii știu să facă turism. Numărul oaspeților a crescut fără oprire din 1998, cu o singură excepție, anul 2009, când numărul românilor care au ales Austria pentru vacanță a înregistrat o scădere. Dar din 2011 a revenit trendul crescător, turiștii români fiind cu 5,5% mai numeroși în timp ce înnoptările au marcat un plus de 3,8%. Potențialul este totuși de două milioane de turiști, după cum declară reprezentanții Austria Incoming.
Statistica oficială arată că aproximativ 65% dintre înnoptările provenite din România s-au înregistrat iarna, Tirol și Kaprun fiind preferatele românilor pentru schi. Motivul îl preprezintă, fără îndoială, pârtiile extraordinare, însă serviciile de wellness oferite de hoteluri au început să conteze din ce în ce mai mult.

Stil de viață diferit timp de o săptămână
Ce înseamnă mai exact servicii de wellness în Austria? În primul rând, centrele spa ale hotelurilor (și mai toate unitățile de cazare de patru și cinci stele au așa ceva) din stațiunile montane se întind pe o suprafață foarte mare, de zeci de mii de metri pătrați, numărul piscinelor cu apă termală este de cel puțin cinci, iar varietatea saunelor foarte mare. La toate acestea se adaugă sălile de relaxare și locurile în care se servesc gustări. Accesul la toate acestea este gratuit pentru clienții hotelurilor, iar cei aflați în stațiuni au și ei acces pentru o sumă de aproximativ 25-50 de euro pe zi. Mulți români care pleacă pe cont propriu și optează pentru pensiunile de trei stele aleg să-și petreacă cel puțin o zi din sejur într-un astfel de centru de wellness. Restul se bucură de avantajele unei cazări la patru stele. La mare căutare acum sunt hotelurile care personalizează și dieta turiștilor. De la preparate sărace în calorii, pentru vegetarieni și carnivori, la preparate bio și mâncare fusion. Tot în spiritul unei vacanțe sănătoase, sunt organizate zilnic drumeții în Alpi. Oferta este atractivă și pentru turiștii români, în condițiile în care, în funcție de perioada sejurului, prețul pentru o noapte de cazare care include accesul la centrul spa și demipensiune pornește de la aproximativ 90 de euro, ceea ce s-ar traduce în 630 de euro pe o săptămână pentru un cuplu (spre exemplu, ofertă Aqua Dome din Tirol afiliată Vamed Vitality World, principalul operator de spa-uri din Austria).

Oferte pentru toți pretențioșii
Poziționarea unor astfel de hoteluri lângă pârtiile de schi îi încântă pe români, mai ales că multe oferă și ski pass gratuit pentru un număr limitat de zile sau pârtii. „Cei mai mulți care ajung la Kaprun vor să schieze pe ghețar (Kitzingsteinhorn – peste 3.000 de metri – n.red), iar pentru cei care nu practică acest sport organizăm tururi cu ghid tot acolo sau pe alte trasee din Alpi“, spun reprezentanții hotelului Tauren Spa din Zell am Zee Kaprun. O astfel de expediție (care include și două nopți de cazare all inclusive, ski passul, trei zile la spa) costă 363 de euro.

65% dintre înnoptările provenite din România s-au înregistrat pe timp de iarnă.
Cei mai mulți români aleg transportul cu mașina proprie în locul avionului.