Pasiunea lui Ioan Morar pentru gătit nu i-a adus doar un premiu la emisiunea „Academia lui Horia“ din 2011, ci l-a făcut să se gândească şi la o investiţie în domeniu. Dacă lucrurile merg aşa cum şi-a făcut el planul, n-ar fi exclus ca în vară să inaugureze la Cluj un restaurant cu produse naturale (legume şi plante aromatice) din propria grădină. Nu este vorba de o investiţie foarte mare (circa 30.000 de euro), însă pentru el va fi cumva un nou început. După o carieră de antreprenor de aproximativ cinci ani, Morar simte că trebuie să valorifice această nişă, însă nu se mulţumeşte doar cu atât. Are în vedere şi alte „breşe“ de piaţă, cum le spune el. Iar pe cei care vor să se lanseze în afaceri pe cont propriu îi sfătuieşte să procedeze la fel. S-a cam dus vremea agriculturii clasice, a suprafeţelor mari cu cartofi şi grâu, spune Morar. Cu alte cuvinte, este mai rentabil să lucrezi suprafeţe mici, dar cu condiţia să şi ştii ce să cultivi. Acum, de exemplu, este cerere mare pe piaţă, şi nu doar la noi, de fructe de pădure, plante aromatice, cătină sau cireşe, spune antreprenorul. Nu este suficient, însă. Înainte să investeşti trebuie să te interesezi de piaţa de desfacere, ca să nu rămâi cu producţia nevândută, iar în plus este recomandabil să te extinzi treptat. Nu poţi să începi dintr-o dată cu un hectar de lavandă (investiţia ajunge la 3.500 de euro la hectar), cum vor mulţi români acum, fără să te informezi în prealabil, spune Morar. El de exemplu, a pornit în 2006-2007 cu un hectar de mentă, busuioc, muşeţel şi gălbenele, după ce a prospectat piaţa. A vorbit cu potenţialii cumpărători, dar a cules informaţii şi de la specialişti, inclusiv de la cercetători de la Fundulea. În timp, a extins suprafaţa, dar şi plantele. A trecut de la mentă la busuioc, oregano, cimbru, a înfiinţat plantaţii de cătină şi coacăze negre şi a descoperit rubarbă (o plantă care se vinde bine la englezi).
Cum poţi să devii rentabil
Una dintre plantele pe care un eventual investitor în agricultură nu trebuie în niciun caz să o ignore este cătina, susţine Morar, care are chiar un plan de dezvoltare a acestei culturi la nivel naţional. „Investeşti o dată 3.500 de euro la hectar, iar după aceea culegi 25 de ani. În plus, lucrările de întreţinere sunt minime, iar planta nu este pretenţioasă“, spune Morar. Cât despre profit, poţi să-l obţii chiar din primul an de producţie (anul trei de la plantare). Iar la o producţie de 8-10 tone la hectar tot obţii destul cât să fii rentabil. Morar susţine că pe piaţa internă preţul de vânzare este de 5 lei kilogramul de seminţe, în timp ce în străinătate este de două – trei ori mai mare. În ceea ce-l priveşte, are cultivate în prezent circa zece hectare de cătină, producţia fiind exportată în mare parte în Germania. În viitor, vrea să extindă suprafaţa până la vreo 200 de hectare, ba chiar să facă şi o unitate de procesare. Planul este să folosească producţia proprie, dar şi cantităţi cumpărate din piaţă (mizează pe plantaţiile înfiinţate cu material săditor furnizat de el şi care vor intra în producţie).
S-a cam dus vremea agriculturii clasice, a suprafeţelor mari cu cartofi şi grâu. Este mai rentabil să lucrezi suprafeţe mici, dar să alegi bine ce să cultivi.
Idei de afaceri
Bani frumoşi se pot obţine şi de pe urma plantelor aromatice, a coacăzelor negre şi, de ce nu, a cireşelor, spune Morar, în calitate de consultant.
Chiar şi banala ceapă verde produsă în solar în extrasezon merită tot efortul. Nu de alta, dar de pe 400 de metri pătraţi poţi să obţii 16.000 de legături de ceapă verde, iar dacă vinzi legătura cu 50 de bani, cel puţin, tot obţii 8.000 de lei, la o investiţie de 2.000 de lei, explică Morar. Ce-i drept, solarul costă ceva mai mult, dar poate fi amortizat în timp. Cerere este şi pe segmentul plantelor aromatice, inclusiv din partea supermarketurilor, cărora Morar le livrează busuioc, rozmarin, oregano, cimbru sau salată produse în seră. A ajuns chiar şi în Marea Britanie sau Germania, cu rubarba. Și sigur nu se va opri aici.