Vestea bună este că România se apropie de Europa și promovează energia verde, din toate sursele. Altfel, scumpirile vor veni în etape. „Oriunde există sprijin pentru energia regenerabilă, acest lucru se face prin prețuri mai mari la consumatori, fie că este vorba de certificate verzi, fie că este sistem feed-in-tariff. Diferența dintre cele două e că prețul certificatelor verzi variază în funcție de cerere și ofertă, adică prețul certificatelor verzi scade când sunt în exces, în timp ce feed-in-tariff este fix. Eu prefer sistemul certificatelor verzi, e mai market-oriented“, explică Otilia Nuțu, specialist în probleme energetice al Expert Forum.
Grosso modo, tariful reglementat pentru energia electrică a crescut cu 6% de la începutul acestui an, iar de la 1 iulie se mai pregătește o majorare de 2%, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Și asta nu e tot: la factura pentru consumatorul final se va mai adăuga o creștere de 8% reprezentând energia verde, ceea ce va însemna un plus de doi lei în fiecare lună. Acum, pentru fiecare MW care intră în sistemul naţional, un consumator plătește aproximativ şase euro.

Solarul, rol decisiv
Bineînțeles, în toată această ecuație a „scumpirilor“, cum le numesc unii analiști din domeniu, un rol important îl va avea energia solară, întrucât puterea instalată în panouri solarecare va crește de câteva ori, dacă ar fi să ne luăm după estimările companilor, în timp ce eolianul își va continua trendul ca și până acum. Ca o paranteză, estimările din piață arată că anul viitor ar putea fi construite parcuri solare de peste 100 MW, în timp ce pe eolian se estimează că se vor adăuga 1.350 MW în rețeaua națională, la cei 1.900 MW existenți deja. „Problema la noi e că schema de sprijin pentru eolian și solar e cam «prea avantajoasă». Adică, prețurile la consumatori cresc disproporționat față de câștigul pentru societate. Pentru a avea energie regenerabilă, numărul de certificate verzi s-a dat pe lobby, nu pe studiu de impact, și se fac investiții speculative peste cât și-ar fi dorit România să sprijine prin ajutor de stat. Producătorii de regenerabile nu trebuie demonizați, certificatele verzi nu trebuie să dispară, ci numărul lor să fie adecvat la obiectivele pe care le avem privind dezvoltarea sectorului“, mai spune Otilia Nuțu.
Un răspuns oficial vine și din partea reglementatorului, care explică faptul că, la nivel european, s-a considerat că este necesară promovarea producerii energiei regenerabile prin implementarea schemelor de sprijin, care de fapt sunt susţinute financiar de către consumatorii finali. „Se consideră că acestea aduc suficiente avantaje legate de protecţia mediului care să justifice impunerea adoptării unor asemenea măsuri“, explică oficialii ANRE. Alt­fel, în cazul preţului pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici, prima majorare va avea loc la 1 iulie 2013, când preţul reglementat va creşte cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie, când acesta va urca cu două procente. Potrivit ANRE, anul acesta trebuie stabilite investiţiile necesare în sectorul energetic pentru o serie de obiective specifice.
Este vorba despre acceptarea, de către România, a implementării contorizării inteligente la 80% din consumatori, proiect care ar trebui finalizat până în 2020. Fiecare operator de distribuţie trebuie să deţină un plan concret de implementare construit pe baza unor studii individuale privind instalarea contoarelor inteligente şi efectele financiare asupra planurilor de investiţii. De asemenea, România trebuie să dezvolte reţelele de distribuţie pentru a putea fi posibilă conectarea de capacităţi de regenerabile suficiente, astfel încât să poată să acopere cota de 38% din producţia de energie electrică până în 2020.

8% reprezintă creșterea care se va adăuga pe factura de energie, din cauza
regenerabilelor

6% prima scumpire a energiei, la începutul acestui an, va fi urmată de a doua majorare, de 2%, în luna iulie.