Bancherii au fost acuzaţi în mare parte pentru criza financiară care a redus dramatic standardele de viaţă ale multor ţări dezvoltate. Un organism al Naţiunilor Unite a anunţat că numărul şomerilor la nivel mondial va creşte până la un număr record de 202 milioane anul acesta.
„Facem ceea ce trebuie“, a spus Jamie Dimon, preşedintele şi CEO-ul JP Morgan Chase. Şi într-o notă sfidătoare, el a afirmat că „va exista un sector de servicii financiare“ chiar dacă criticilor le place sau nu acest lucru.
Dimon, căruia i s-a tăiat salariul cu 50% săptămâna trecută după o tranzacţie eşuată de miliarde de dolari în Londra, a mai menţionat că lumea are nevoie de bănci pentru ca oamenii să îşi poată urma cursul cotidian de achiziţie de locuinţe şi creştere a afacerilor. Fără bănci, spune Dimon, guvernele nu ar putea funcţiona.
Bancherii şi-au petrecut mare parte din ultimii ani la adăpost, situaţie care a îngreunat excesiv accesul la finanţare. O soluţie la această situaţie, expusă la nivel mondial, este eliminarea activităţilor de tranzacţionare riscante din băncile tradiţionale.
Axel Weber, fost guvernator şi actualmente preşedintele băncii elveţiene UBS, recunoaşte „excesele“ din trecut, dar spune că nu avea rost să se discute despre ruperea băncilor.
„Unde începe şi se termină sectorul financiar?“, a întrebat acesta. „Sunt legături atât de încâlcite încât nu ar trebui să aruncăm copilul odată cu apa în care a fost îmbăiat (a renunţ la tot n.red.)… Toţi prestăm funcţii sociale valoroase“.
Ambii au vorbit la Davos, la întâlnirea anuală a peste 2.500 de lideri politici şi corporatişti. Forumul, la fel ca bancherii, a fost acuzat că se agaţă de un model capitalist foarte mult blamat pentru valurile de criză din ultimii ani şi de recesiunile care au urmat.
SURSA: Huffington Post