Angajatul român munceşte în primele 16 de zile din an pentru a putea plăti şpăgile, pe care trebuie să le achite la diverse instituţii de stat şi/sau private pentru a-şi rezolva diferite probleme, arată un calcul făcut de www.piatadespaga.ro.
„Raportându-ne la românul mediu, cu salariul mediu net de 345 de euro pe lună (4.140 euro/an) şi folosind datele statistice disponibile, a reieşit că un cetăţean obişnuit are nevoie de 16 zile lucrătoare pentru a produce banii necesari pentru plata şpăgilor anuale. Dacă la acestea adăugăm zilele libere şi sărbătorile legale, rezultă că până pe 24 ianuarie muncim pentru a aduna banii pentru şpăgi”, a declarat Codru Vrabie, preşedintele Asociaţiei EPAS, care a lansat www.piatadespaga.ro.
Așa că, 25 ianuarie devine prima zi din noul an când românii se pot bucura efectiv de banii rezultaţi din munca lor. Datele au fost centralizate pe baza raportărilor de pe www.piatadespaga.ro, potrivit cărora şpagă medie anuală a atins un vârf de 266 de euro în 2009.
Toate calculele făcute de echipa www.piatadespaga.ro au avut la baza modelul folosit de economiştii internaţionali, care de circa 65 de ani calculează, în fiecare an, când anume se eliberează cetăţeanul obişnuit de povara fiscală.
Acest calcul se face şi în România, iar această zi pică, de regulă, la jumătatea anului. Piatadespaga.ro este un proiect al Asociaţiei EPAS, scopul sau fiind de a trasa harta celor mai mici şpăgi din România şi de a-i scoate în afara pieţei pe cei care cer cei mai mulţi bani sau de a-i determina să-şi reducă pretenţiile.