Economia mongolă înregistrează de doi ani cea mai rapidă rată de dezvoltare din lume şi - potrivit prognozelor băncii HSBC - va rămâne lider şi în anul 2013, obţinând o creştere de peste 18%.
Prognoze similare de dezvoltare a economiei mongole prezintă EconomyWatch (evaluând creşterea chiar la 23%), precum şi analiştii care lucrează pentru parlamentul mongol, care în materialele pentru uz intern scriu că PIB-ul ţării va creşte la 14,4 miliarde dolari, ceea ce înseamnă o creştere anuală în ritm de 19%.
Dezvoltarea atât de rapidă a economiei acestei ţări, care numără 2.800.000 de locuitori şi are o suprafaţă de peste 1,5 milioane km pătraţi, se datorează menţinerii de cinci ani a boom-ului în sectorul minier. Creşterea anuală a acestui sector este de circa 25%. În anul 2011, industria extractivă a atras în Mongolia 4,7 miliarde dolari investiţii străine.
Potrivit Băncii Mondiale, economia mongolă a accelerat în mod deosebit după funcţionarea minelor de cupru şi aur de la Oyu Tolgoi – una din cele mai mari cinci exploatări din lume. Două concerne: cel anglo-australian Rio Tinto şi cel canadian Ivanhoe au investit acolo 1,5 miliarde dolari. Terminarea întregii investiţii este aşteptată la sfârşitul anului 2013.
Printre partenerii comerciali ai Mongoliei de cea mai mare importanţă sunt cei doi vecini puternici: Rusia şi China.
Potrivit datelor din noiembrie 2012, Mongolia exportă în China aproape 94% din mărfurile sale (în primul rând cărbune şi cupru), iar importul din Rusia atinge 27%.