Capital: De la începutul lunii ianuarie, titlurile de stat emise în monedă locală au fost incluse în indicele JP Morgan. A fost greu pentru România să treacă acest test?

Enache Jiru: Pe timpul verii am avut niște constrângeri: turbulențele de pe piața politică au fost resimțite și pe piața monetară, prin conturarea unei tendințe de creștere destul de puternică a dobânzilor la titlurile de stat, fapt ce a condus la neadjudecarea unor licitații. JP Morgan analizează, în perioada de monitorizare, lichiditatea pieței primare, fermitatea adjudecării licitațiilor, constanța emiterilor de titluri pe piața primară, lichiditatea pe piața secundară. Credem că acea inconstanță în adjudecarea licitațiilor din perioada de vară a condus la întârzierea includerii în indice. Acest fapt l-am remediat din septembrie, prin adjudecarea tuturor licitațiilor în mod constant. A fost posibil datorită faptului că am reușit să ne finanțăm pe piața externă de capital, prin redeschiderea unei emisiuni de 750 de milioane de euro și deschiderea unei emisiuni noi, de 1,9 miliarde de euro.

Capital: Care sunt principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească acum România?

Enache Jiru: JP Morgan este un indice complet pentru zona emergentă. Din principalii emitenți din zona emergentă a Uniunii Europene, eram singura țară care nu era prezentă. Avantajul includerii titlurilor de stat emise în monedă locală este că va conduce la stimularea pieței secundare a titlurilor de stat și la reducerea marjelor de tranzacționare, ceea ce va conduce și la creșterea lichidității.

Capital: Includerea în indice conduce automat la majorarea numărului investitorilor străini. Nu este mai greu de gestionat acum această piață mai mare?

Enache Jiru: Într-adevăr, avem acum o lărgire a bazei de investitori, o cerere mai mare de titluri de stat în lei. Interesul nostru este să crească masa creditorilor, ne micșorează riscul de refinanțare la scadență. Dar de luat, luăm cât avem nevoie. Emitem atâtea titluri cât avem nevoie pentru finanțarea datoriei publice.Toate scadențele interne și externe din acest an ajung la aproximativ 57 de miliarde lei plus deficitul bugetar, care este de circa 13 miliarde lei, estimativ, pentru că nu avem deficitul aprobat. În total, aproximativ 70 de miliarde de lei în 2013.
Capital: Care este de fapt strategia pe acest an a Trezoreriei Statului?

Enache Jiru: Strategia noastră este să producem necesarul de finanțare al deficitului, să reducem riscurile de refinanțare și extindere a maturităților, în condiții de scădere a costurilor de finanțare.

Capital: Până unde poate merge această strategie de extindere a maturităților?

Enache Jiru: Pentru extinderea maturităților, trebuie să folosim instrumente pe termen mediu și lung. Noi urmărim mereu în portofoliul intern de titluri un indicator care se numește maturitatea medie a portofoliului. La portofoliul intern, maturitatea medie acum este de aproximativ 1,85 ani. Gradual, trebuie să o extindem. Dacă extind maturitatea, creez o cerere mai mică în piață, dar la o ofertă constantă de finanțare eu pot obține  prețuri mai bune. Mai avem un indicator pe monedă internă locală pentru scadența medie a titlurilor existente, intitulat maturitate medie reziduală, care acum este 2,8 ani. La portofoliul extern denominat în valută, toate împrumuturile au maturitate reziduală medie de 5,6 ani. Iar maturitatea medie pentru titlurile interne și externe este de 4,3 ani.

Capital: Veți redeschide anul acesta emisiunea de obligațiuni din SUA?

Enache Jiru: Privind piețele de capital externe, anul acesta intenționăm să fim prezenți pe ambele piețe externe de capital și intenționăm să împrumutăm aproximativ 2,5 miliarde euro, conform strategiei de administrare a datoriei publice în 2013.

Capital: Afluența investitorilor a calmat și deprecierea leului. Cum va fi influențat cursul de schimb?

Enache Jiru: Includerea în acest indice duce automat și la o creștere a lichidității pe piața valutară. Deci, atâta timp cât toate fundamentele economice au o tendință bună, categoric vom avea și un curs relativ stabil, o piață financiară stabilizată. Noi nu suntem decât instrumentele de acoperire a datoriei publice în condițiile  de piață determinate de politicile statului versus cererea investitorilor, și aceasta dă prețul. Trebuie să fie toate în echilibru după principiul vaselor comunicante.

Capital: E posibil să avem în viitor obligațiuni pe 20 de ani?

Enache Jiru: Nu aș recomanda împrumuturi pe termen foarte lung 20-30 de ani, decât în condițiile în care România își îmbunătățește ratingul și doar când se consolidează și formează o piață foarte lichidă pentru instrumentele existente. Asta i-ar conferi prețuri mai bune de împrumut.