”Colectarea impozitelor în România este prea redusă faţă de alte state din Uniunea Europeană. Este la niveluri nedorite. Avem un procent de 75-80% de colectare a taxelor. Dacă am ajunge la 90%, ca în Spania sau în alte ţări, mediul fiscal al României ar arăta diferit. Am observat în ţări mici, cum este şi România, existenţa unor măsuri mici, dar eficiente. Trebuie să fie sprijin şi din partea contribuabililor”, a precizat de Ruiter. Potrivit lui, realitatea în România este că nu există un parteneriat între Guvern şi administraţie.
Acesta a apreciat, totodată, că România are nevoie, în continuare, de investitori străini, de încredere în autorităţi şi, nu în ultimul rând, de atenţie deosebită pentru protejarea industriilor, cum ar fi cea auto.

”Există foarte multe oportunităţi pentru România, însă este nevoie de încredere în autorităţi. România are nevoie în continuare de investitori străini. Simplificarea regulilor fiscale trebuie realizată chiar dacă va avea loc o creştere a impozitelor. De asemenea, este nevoie de reducerea diferenţei de venit dintre brut şi net, dar şi de reducerea costurilor cu contribuţiile sociale. Impozitele sunt o povară şi cresc costurile unei afaceri. Un paradox al simplificării regulilor fiscale este că acest lucru va duce la creşterea poverii fiscale”, a spus reprezentantul PwC România.
Compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România organizează, miercuri, conferinţa de specialitate cu tema ”Cum se pot stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă prin măsuri fiscale?”.

În cadrul dezbaterii au fost invitaţi, printre alţii: Dan Manolescu – secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice şi Peter de Ruiter – partener la compania de consultanţă PwC. (Sursa: Agerpres)