Astfel, potrivit AFP, a fost acoperită intrarea în tunelul subteran pentru a împiedica supravegherea din satelit din partea ţărilor străine, care încearcă să ghicească termenul desfăşurării noului test nuclear anunţat de Phenian.
„Analiza (imaginilor din satelit) arată că o plasă de camuflaj, având aspectul de acoperiş, a fost plasată la intrarea în tunel, a indicat un înalt responsabil al guvernului de la Seul, citat de agenţia sud-coreeană Yonhap, sub rezerva anonimatului.
„Aceasta pare să fie destinat pentru a împiedica ca pregătirile pentru un test nuclear – aproape încheiate – să fie urmărite din exterior”, a adăugat oficialul menţionat.
Centrul de la Punggye-ri include un tunel subteran, unde au fost desfăşurate şi precedentele două teste nucleare (în 2006 şi în 2009). Situl este supravegheat din spaţiu de SUA, Coreea de Sud şi Japonia, care încearcă să ghicească avansarea pregătirilor.
La 22 ianuarie a.c., Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluţie care extinde lista sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, ca urmare la lansarea unei presupuse rachete cu satelit de către Phenian în 12 decembrie trecut, existând suspiciuni că regimul nord-coreean a lansat o rachetă balistică.
În replică, Republica Populară Democrată Coreeană şi-a anunţat intenţia „de a-şi consolida forţa militară” şi de a efectua noi teste nucleare, apreciind ca „nule şi neavenite” negocierile, în şase, privind denuclearizarea Peninsulei Coreea.
Phenianul a anunţat săptămâna trecută că va proceda la un nou test nuclear la o dată nedeterminată, într-un gest de sfidare a SUA – „inamicul său de moarte”- în răspuns la sancţiunile extinse ale ONU.
Sursa: Agerpres