Într-un interviu acordat postului de radio France Inter, Moscovici a apreciat că tendinţa de apreciere înregistrată de euro este rezultatul a două elemente: revenirea încrederii în economia zonei euro, dar şi politicile monetare mai agresive în alte părţi ale lumii.
”Ceea ce spunem este că sistemul monetar internaţional trebuie să fie reformat şi stabilizat astfel încât să nu cadă victimă modificărilor de sentiment”, a declarat Pierre Moscovici în aceaşi zi în care liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles. Moscovici a adăugat că autorităţile de la Paris nu vor să pună presiuni asupra Băncii Centrale Europene, dar că este nevoie în Europa de o dezbatere calmă cu privire la echilibrul adecvat între sprijinirea creşterii şi reducerea cheltuielilor publice.
După o creştere de 6,5% în ultimele şase luni, moneda euro este în prezent la cea mai ridicată valoare din ultimele 14 luni în raport cu dolarul american şi la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate în raport cu yenul japonez.
Referindu-se la diferenţa de opinii care există în prezent între Franţa şi Germania cu privire la euro, pe care oficialii de la Berlin nu consideră că este supraevaluat, Moscovici a subliniat că cele două state nu se află în aceiaşi situaţie. ”Principala problemă a Franţei este să devină mai competitivă şi mai productivă”, a apreciat Moscovici.
Potrivit estimărilor oficialilor francezi dacă tendinţa de apreciere a monedei unice europene va continua în ritmul actual, ritmul de creşterea economiei franceze ar putea fi amputat cu 0,3% ceea ce ar putea obliga guvernul francez să-şi revizuiască perspectivele de creştere. (Sursa: Agerpres)