Luna trecută, autorităţile irlandeze au descoperit carne de cal în hamburgeri puşi la vânzare inclusiv în supermarketurile Tesco din Mare Britanie şi Irlanda, stârnind tulburare în cele două ţări.

Produsele cu carne de cal proveneau de la două uzine din Irlanda aparţinând firmelor Liffey Meats şi Silvercrest Foods şi de la uzina Dalepak Hambleton din Marea Britanie. Hamburgerii erau disponibili la vânzare în supermarketuri cunoscute, precum Tesco, Lidl, Aldi şi Iceland.

În urma scandalului, FSA a cerut un program mai strict de testare a produselor din carne vândute de comercianţii britanici, care trebuie să prezinte rezultatele acestor testări până la 15 februarie.

Findus a testat 18 din pachetele sale de lasagna, produse de compania franceză Comigel, şi a descoperit că 11 dintre acestea conţineau între 60% şi 100% carne de cal, a precizat joi FSA.

‘Nu avem dovezi care să sugereze că această mâncare prezintă riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, FSA a cerut companiei Findus să efectueze teste asupra pachetelor sale de lasagna pentru a identifica eventuala prezenţă a fenilbutazonei’, un medicament veterinar, a adăugat agenţia.

Animalele tratate cu acest medicament sunt interzise consumului uman, ‘pentru că ar putea reprezenta un risc pentru sănătate’, potrivit FSA.

Findus a început să îşi retragă complet pachetele de lasagna de pe piaţă, iar consumatorii au fost informaţi că nu ar trebui să le mai mănânce, a precizat aceeaşi sursă.

Autorităţile irlandeze au precizat în ianuarie că produsele cu carne de cal nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Însă tulburarea provocată în Marea Britanie de ideea de a mânca ceea ce britanicii consideră a fi un animal de companie i-a determinat pe distribuitori să retragă imediat de la vânzare circa 10 milioane de hamburgeri congelaţi.
CItește și Scandalul Burger King: se vor face teste pentru a se verifica existența cărnii de cal în componența burgerului
Sursa: Agerpres