Din aceste contacte si discuţii a rezultat cu claritate că partea americană este ferm angajată, în continuare, în realizarea Abordării Europene Adaptive Graduale (EPAA) de apărare anti-racheta, proiect care asigură deja protecţia iniţială a ţărilor NATO şi a trupelor americane dislocate în Europa. De asemenea, că planurile şi calendarul agreat pentru operaţionalizarea sitului Deveselu vor continua aşa cum au fost convenite, ele nefiind contestate de briefingul Government Accountability Office pentru Congresul SUA. De altfel, conform precizărilor făcute de partea americană, acest briefing nu este (încă) public şi, oricum, nu exprimă în mod necesar poziţia Congresului SUA.

Din informaţiile disponibile nu rezultă ca briefingul în cauza ar pune sub semnul întrebării EPAA în întregul său, situl din România (baza Deveselu) fiind destinat încă de la începutul proiectării EPAA, să asigure protecţia teritoriului, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa, inclusiv ale SUA. Aşa cum se cunoaşte, scopul final al sistemului NATO este să protejeze întregul teritoriu aliat, atât european, cât şi american.

MAE precizează, de asemenea, ca până în prezent Congresul american a asigurat o finanţare consistentă pentru realizarea proiectului de la Deveselu, fiind cât se poate de clar ca această finanţare va continua. Astfel, prin Legea de autorizare pentru apărarea naţională este aprobată finanţarea tuturor activităţilor legate de situl Deveselu pe anul fiscal în curs, inclusiv în ceea ce priveşte începerea lucrărilor principale de construcţie din primăvară.