La ora actuală, cantitatea de aur achiziţionată de Rusia depăşeşte de trei ori greutatea celebrei statui a Libertăţii din New York; cu un sfert mai mult decât volumul de aur cumpărat de China, care se plasează pe locul doi în această privinţă.
Cu cât ţara deţine mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate în cazul unei devalorizări a dolarului, euro, lirei sterline sau altor valute, a declarat pentru Bloomberg deputatul în Duma de Stat din partea Partidului Rusia Unită (de guvernământ), Evgheni Fiodorov.
Experţi independenţi consideră justificată politica guvernului rus privind achiziţionarea de aur. De la venirea lui Vladimir Putin la putere în Rusia, preţul aurului a crescut cu 400%.
În timp ce tipărirea accelerată de bani de hârtie de băncile centrale din întreaga lume pentru ieşirea din criza financiară subminează încrederea învestitorilor în dolar şi euro, aurul reprezintă un activ mai de încredere.
În 2005, preşedintele Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea de a creşte cantitatea de aur în rezerva ţării. În acea perioadă, preţul aurului era de 495 de dolari uncia, iar rezervele Băncii Naţionale a Rusiei se cifrau la 387 tone de aur, adică 2,2% din totalul rezervelor estimate la 165 de miliarde de dolari. În decurs de o lună, ponderea sa a crescut la 3,5%.
În prezent, aurul se vinde la un preţ de 1665 de dolari pe uncie monetară. Anul trecut, valoarea acestui metal preţios a crescut cu 7%, în al 12-lea an consecutiv profitabil. Analiştii chestionaţi de Bloomberg se aşteaptă ca valoarea acestuia să crească până la 1825 de dolari pe uncie către sfârşitul anului 2013.
Această ‘strategie a aurului’ a lui Vladimir Putin se înscrie în politica sa naţionalistă.’Acesta este un joc de apărare, dar care funcţionează’, consideră Tim Ash, şeful Departamentului de cercetare a pieţei în ţările emergente de la Standard Bank Plc din Londra.
Alţi lideri mondiali au fost mai puţin norocoşi. Astfel, premierul britanic Gordon Brown pe vremea când era ministru de finanţe a vândut între 1999 şi 2002 circa 403 tone de aur (mai mult de 60% din rezervele de aur ale ţării), într-un moment când preţul acestui metal preţios era la un nivel scăzut. Această decizie a costat miliarde de lire sterline contribuabilii britanici.
Într-adevăr, în ultimul deceniu, ţările dezvoltate au vândut în principal aur. Elveţia a vândut aproximativ 877 de tone, Franţa – 589 de tone, iar Olanda, Spania şi Portugalia, câte 200 de tone de aur fiecare.
În ceea ce priveşte producţia de aur, Rusia a produs anul trecut 205 tone, plasându-se pe locul patru după China, Australia şi SUA, în conformitate cu Serviciul de prospecţiuni geologice din Statele Unite ale Americii.
SUrsa: Agerpres