‘FIHR consideră că întreaga dezbatere nu este definită corect şi ca scop şi ca acţiune. Dacă scopul, de care ne plângem şi noi, este combaterea activităţilor evazioniste şi a muncii la negru în turism, atunci acţiunea de introducere a acestui nou impozit este de la început sortită pieirii, pentru că nu s-ar produce decât o impozitare în plus, arbitrară şi inechitabilă a acelora care plătesc şi acum impozite şi taxe şi, în continuare, va exista evaziunea, prin emiterea notelor de plată nefiscale în loc de bon fiscal, neraportări de TVA, neînregistrări de facturi, muncă la negru fără plata de contribuţii sau cu plata limitată la salariul minim pe economie’, a afirmat Radu Enache.
Organizaţia a transmis ministrului delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri o scrisoare deschisă în care îşi exprimă poziţia vizavi de introducerea unui impozit forfetar în turism.
‘Industria turismului din România este aproape în întregime privatizată şi, ceea ce este şi mai important, este că proprietatea este aproape total a capitalului autohton. Prin urmare, credem că şi din acest motiv, Ministerul ar avea nevoie să definească prezenţa în favoarea acestui deziderat îmbunătăţind mediul în care ne desfăşurăm activitatea care şi aşa ne penalizează, prin creşterea costurilor de finanţare, a costului utilităţilor, creşterea taxelor locale, inflaţie’, este menţionat în document.
Ca soluţie pentru reducerea evaziunii fiscale şi pentru atragerea unor sume suplimentare la bugetul de stat din turism, FIHR indică aplicarea legislaţiei existente şi penalizarea societăţilor evazioniste.
‘O soluţie ar fi aplicarea legii, revigorarea industriei prin definirea clară a modului prin care Guvernul prin ministerul de resort înţelege să se focuseze către această industrie prin elaborarea legilor turismului, a parteneriatelor public private, a normelor de reglementare şi finanţare, promovarea intensă a ţării prin orice mijloace şi rezolvarea problemelor de infrastructură’, a adăugat Radu Enache.
FIHR consideră, de asemenea, că orice modificare a tratamentului fiscal al contribuabilului, dacă nu este realizată echitabil şi universal aplicabilă, poate conduce la disfuncţionalităţi şi inechităţi, care la rândul lor vor conduce la micşorarea interesului faţă de industria turismului, în pofida declaraţiilor referitoare la potenţial, importanţă sau la interesul naţional.
Sursa: Agerpres