Alegerea noului papă în martie 2013, după anunţul făcut în urmă cu o zi de Benedict al XVI-le privind renunţarea la pontificat, ar putea contribui la reducerea deficitului bugetar al Vaticanului, estimează experţi, citaţi marţi de portalul Rbc Daily.
Astfel, în 2005, convocarea conclavului şi funeraliile papei Ioan Paul al II-lea a costat Vaticanul 9 milioane de dolari, în timp ce excedentul bugetar al Sfântului Scaun a fost atunci de 12 milioane de dolari, cunoscând o creştere bruscă de 224% în raport cu indicele din 2004.
Efectele favorabile din punct de vedere economic ale retragerii lui Benedict al XVI-lea au fost evocate chiar de oficiali ai Vaticanului. De exemplu, cardinalul Sebastiani, preşedintele Prefecturii pentru afaceri economice a Sfântului Scaun, a amintit că afluxul de milioane de turişti (circa 3,8 milioane de persoane) a condus la o creştere a veniturilor muzeelor, librăriilor, editurilor şi unităţilor de tipărire a timbrelor şi de producere a monedelor Vaticanului.
De fapt, bugetul Vaticanului constă din două compartimente diferite. Este vorba de bugetul Vaticanului propriu-zis (ca denumire geografică) care se formează şi se cheltuieşte întreţinerea papei, a Curiei Romane, radioului Vaticanului şi misiunile Sfântului Scaun în străinătate.
Sursa: Agerpres