Statisticile arată că 80-90% din accidentele de muncă sunt atribuite factorului uman. În 2011, în România, a fost raportat un număr de 3.681 de persoane care au suferit accidente de muncă superficiale, grave sau mortale.
Potrivit HART Consulting, cercetătorii au investigat problema reducerii accidentelor la locul de muncă pentru mai bine de 100 de ani. Din raportul Safety Hogan reiese că sunt trei componente de siguranţă la locul de muncă, foarte importante pentru îmbunătăţirea performanţei angajaţilor: o cultură a responsabilităţii; personalitatea angajaţilor şi leadership-ul la nivel organizaţional.
„Legătura dintre personalitate şi siguranţa la locul de muncă este un subiect îndelung studiat de psihologii organizaţionali. Sunt multe cercetări care dovedesc că anumiţi factori de personalitate determină anumite comportamente care predispun către riscuri şi accidente la locul de muncă. Ştiind că există instrumente moderne, cu un grad înalt de acurateţe, de predicţie în ceea ce priveşte predispoziţia angajaţilor pentru a provoca accidente, pentru asumarea de riscuri şi nerespectarea de norme şi reguli, o companie poate descreşte semnificativ numărul de accidente şi incidente de muncă, utilizând în selecţie aceste evaluări psihologice”, declară Mădălina Bălan, Managing Partner HART Consulting.
Raportul Hogan Safety ajută la diminuarea problemelor din sfera sănătăţii şi securităţii în muncă prin identificarea riscurilor inerente persoanelor care pot provoca accidente la locul de muncă şi alte comportamente riscante.
În mod tradiţional, programele de sănătate şi siguranţă în muncă presupun o serie de politici, procese, proceduri şi training-uri. Instructajul privind siguranţa îi poate ajuta pe angajaţi să devină mai atenţi la problemele de siguranţă şi sănătate la locul de muncă, dar dacă organizaţia nu are perspectiva asupra modului în care oamenii pot contribui la climatul de siguranţă, chiar şi cele mai extensive programe de training privind siguranţa vor avea un succes limitat.