”Tot ceea ce spun, este ceea ce este evident din noiembrie: dacă Grecia reuşeşte să genereze un excedent /bugetar primar, adică înainte de plătirea datoriei/, statele europene vor reflecta asupra unor noi măsuri pentru reducerea datoriei elene”, a declarat ministrul, citat de jurnal.

Fondul Monetar Internaţional, care face parte din troika creditorilor internaţionali ai Greciei alături de Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană, a apreciat deja că datoria Greciei nu este viabilă şi că este nevoie de un efort suplimentar.
Poul Thomsen, expert FMI, a estimat, la jumătatea lui ianuarie, că datoria grecească este ”în continuare prea ridicată’ în pofida restructurărilor efectuate deja şi a avertizat că aceasta riscă să piardă perspectiva oricărei ‘relaxări’ sau ajutor ‘pe termen lung” din partea UE. El a amintit că în timpul summitului european din decembrie zona euro ”s-a angajat să furnizeze tot ceea ce este necesar pentru a menţine datoria în obiectivul stabilit”, adică sub 110% din PIB până în 2022, în loc de 120% până în 2020.
Cu ocazia summitului respectiv, europenii şi FMI au decis să reia transferurile de bani către Grecia după un blocaj ce a durat mai multe luni din cauza unei crize politice care a afectat ţara, notează France Presse. În context, agenţia de rating Moody’s a apreciat la jumătatea lui decembrie că creditorii publici ai Greciei ar trebui să accepte la rândul lor o reducere a creanţelor lor, ţinând cont de nivelul ‘îngrijorător’ al datoriei greceşti. (Sursa: Agerpres)