Gigantul Google face din nou istorie pe bursă, după ce în primii trei ani de la listarea pe Wall Street a adus investitorilor câștiguri fabuloase, de peste 600%. Acum, acțiunile companiei se află la cel mai ridicat nivel din toate timpurile și sunt foarte aproape să treacă de un prag pe care Apple nu a reușit să-l depășească. Totodată, acțiunile Google au ajuns în prezent printre cele mai scumpe de pe Wall Street, raportat la câștigurile companiei.
Vineri, acțiunile Google au reușit să stabilească un nou maxim istoric, închizând la aproape 793 dolari (792,89 dolari). Practic, în luna februarie Google a doborât record după record, până la maximul absolut atins pe 15 februarie. La acest nivel, capitalizarea Google este de 261,4 miliarde dolari, cam cu 40% mai mult decât PIB-ul României.
Totodată, Google a devenit una din cele mai “scumpe” acțiuni tehnologice de pe Wall Street și din lume. În prezent, Google se tranzacționează la o valoare de 25 ori mai mare decât câștigurile dintr-un an, cu mult peste Apple, Microsoft, Yahoo sau IBM.
Spre exemplu, Apple se tranzacționează la un indicator P/E (preț/câștig pe acțiune) de 10,4, iar Microsoft la 15,4. Acțiunile IBM se tranzacționează la de 14 ori câștigurile, în vreme ce Yahoo, deși au avut o creștere puternică în ultimele luni, abia au ajuns la un multiplu de 6,4 față de câștiguri.
Google este astfel foarte aproape să treacă de pragul de 800 dolari/acțiune, prag pe care nu l-a trecut nici o acțiune tehnologică până acum, nici măcar Apple. De asemenea, acesta este și cel mai mare prag atins de o acțiune din indicele S&P 500.
Pentru Google, precedentul maxim istoric data din 4 octombrie 2012, când acțiunile au închis la peste 786 dolari. În septembrie-octombrie 2012, acțiunile Google au trecut pentru prima dată de nivelul record de 715 dolari atins în decembrie 2007. Față de momentul listării, din august 2004, la 100 dolari, acțiunile Google aduceau investitorilor după circa 3 ani un câștig de peste 600%!
2008 a fost anul negru pentru Google, ca și pentru Wall Street, compania pierzând până în noiembrie aproape două treimi din valoare (63%), până la cotația de 262 dolari. De atunci și până în prezent, acțiunile Google au depășit treptat prag după prag, fiind acum de a doborî un prag istoric nu doar pentru companie, cât și pentru Wall Street.
Rămâne de văzut dacă acest parcurs istoric va avea fundamente în rezultatele financiare sau se va dovedi o nouă bulă și se va transforma într-o cădere masivă.