Într-un discurs rostit luni, în Mainz, Angela Merkel declarat că formarea sa în Germania de Est a învăţat-o că nu există nici o metodă de sustragere de la adoptarea reformelor pentru a deveni mai competitiv.
‘Când noi am devenit parte a Republicii Federale Germania, a trebuit să adoptăm reforme masive pentru a ne restructura economia, au fost, de asemenea, şi mişcări sociale importante. Dar aceste măsuri au fost necesare pentru a crea o bază solidă de companii mici şi mijlocii în noile state’, a menţionat oficialul german.
‘Regiunile din Germania de Est au devenit de atunci eligibile pentru a beneficia de subvenţii şi fonduri speciale de la UE, dar la sfârşitul unei reforme structurale trebuie să existe o companie competitivă’, a mai spus ea.
Merkel, în calitate de lider al celei mai mari economii europene, a fost în fruntea celor care au făcut presiuni asupra statelor din zona euro afectate de criza datoriilor ca acestea să-şi revizuiască legislaţia privind piaţa forţei de muncă şi să adopte reforme care să le facă mai competitive într-o lume globalizată. La summitul UE din iulie Angela Merkel intenţionează ca, împreună cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, să prezinte măsuri menite să ducă la sporirea competitivităţii.
Pe lângă experienţa sa din Germania de Est, cancelarul a citat reformele colective cunoscute sub denumirea de Agenda 2010, care au fost adoptate de predecesorul său, cancelarul Gerhard Schroeder, ca un exemplu pe care ar trebui să-l urmeze Europa în vederea creşterii competitivităţii.
Agenda 2010, care a reformat piaţa muncii din Germania şi a redus ajutoarele sociale, a determinat proteste ample pe străzile din Germania în 2004, împotriva coaliţiei aflată la guvernare, condusă de Gerhard Schroeder. În 2005 Angela Merkel l-a învins în alegeri pe Gerhard Schroeder şi a devenit cancelar, într-un moment în care şomajul a ajuns la 12,1%, cel mai ridicat nivel de după al Doilea Război Mondial. OECD a apreciat că măsurile adoptate de Gerhard Schroeder au dus la scăderea şomajului în Germania până la 6,8%, în decembrie 2011, cel mai scăzut nivel de la Reunificare Germaniei de Est şi de Vest, în 1990.
Agenda 2010 ‘ne-a adus unde suntem astăzi, această situaţie nu a căzut din cer. La începutul secolului al XXI-lea, Germania era bolnavul Europei şi locul în care am ajuns astăzi se datorează reformelor adoptate în trecut. De aceea, putem spune Europei că schimbările au rezultate bune’, a afirmat Angela Merkel, care încearcă să obţină al treilea mandat, la alegerile federale din 22 septembrie.
Chiar dacă a făcut faţă mult mai bine crizei datoriilor decât partenerii din zona euro, Germania nu a putut evita complet efectele încetinirii economice, în condiţiile în care recesiunea din Europa a frânat exporturile Germaniei. În 2012, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creştere modestă de 0,7%, comparativ cu un avans de 3% în 2011. Pentru acest an, guvernul de la Berlin mizează pe o nouă încetinire a creşterii PIB-ului până la 0,4%, urmând ca în 2014 să aibă loc o relansare economică de 1,6%.
O revenire a economiei germane ar putea urgenta revenirea economiei zonei euro, unde majoritatea guvernelor reduc cheltuielile şi majorează taxele pentru a reduce povara datoriilor. Creşterea economiei germane este benefică pentru alte ţări din zona euro deoarece consumatorii germani îşi sporesc achiziţiile, iar companiile germane utilizează drept furnizori firme din ţările vecine.
Sursa: Agerpres