‘Sunt aici ca lider al unei ţări care a sprijinit rămânerea Greciei în zona euro. Am venit la Atena pentru a solicita oamenilor de afaceri francezi să investească mai mult în Grecia’, a declarat Francois Hollande în timpul vizitei în capitala elenă, pe fondul unor noi măsuri de protest împotriva politicii de austeritate.

‘Suntem aici să arătăm solidaritatea şi încrederea în Grecia … Avem nevoie să-i acordăm Greciei fiecare şansă pentru a-şi îndeplini obiectivele stabilite’, a afirmat şeful statului francez, referindu-se la măsurile dure de austeritate lansate în urmă cu trei ani pentru rezolvarea crizei datoriilor cu care se confruntă Grecia.

În prima sa vizită la Atena în calitate de preşedinte al Franţei, Francois Hollande a condus o delegaţie de oameni de afaceri francezi care caută oportunităţi de investiţi în Grecia, în diverse sectoare, cum ar fi energia, construcţiile, infrastructura, transportul şi turismul.

Conform presei elene, şeful statului francez este interesat de concesionarea explorării rezervelor de gaze din Marea Egee.

Franţa este printre cei mai mari investitori străini din Grecia. Se estimează că peste 100 de firme franceze care au peste 20.000 de angajaţi sunt prezente în Grecia.

‘Astăzi Franţa este de partea noastră, pentru mai multă solidaritate şi creştere în Europa’, a declarat premierul elen Antonio Samaras, după întrevederea cu Francois Hollande. Samaras a adăugat că Francois Hollande sprijină semnificativ eforturile de întărire a coeziunii sociale, într-o ţară afectată de recesiune şi de o rată record a şomajului.

Banca Centrală a Greciei a anunţat, marţi, că deficitul de cont curent al ţării a coborât anul trecut la cel mai scăzut nivel de după aderarea ţării la euro, semn că economia începe să răspundă la măsurile dure de austeritate.

În 2012, deficitul de cont curent s-a redus cu 73% până la 5,58 miliarde de euro, pe fondul scăderii importurilor şi a reducerii dobânzilor pentru datoria externă, după restructurarea datoriei suverane.

Potrivit datelor oficiale, deficitul de cont curent a scăzut anul trecut până la 2,9% din PIB, de la 9,9% din PIB în 2011. Este vorba de cel mai mic nivel înregistrat după 1999. Balanţa contului curent este un indicator important pentru cât de competitivă este economia unei ţări. Acest indicator s-a deteriorat constant în timpul boomului economic finanţat prin creşterea datoriilor ajungând la nivelul record de 14,7% din PIB în 2008. Însă, contracţia economică severă care a urmat a condus la reducerea deficitului de cont curent, care conform estimărilor guvernamentale ar putea să fie eliminat în 2014.

Această performanţă vine în contextul în care Grecia este în recesiune din 2008. În pofida a două programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional, precum şi creditorii privaţi, Grecia ar urma să înregistreze în 2013 al şaselea an de recesiune.

Conform celor mai recente estimări ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% în acest an, după o cădere de 6% înregistrată anul trecut, dar va reveni în teritoriul pozitiv anul viitor, cu o creştere de 0,6%.